El 29 de juliol de 2009 es va presentar a Cambrils el Pla director pel qual la vil·la romana de la Llosa esdevindrà un parc arqueològic. El document recull les excavacions que s’hi han fet els últims 25 anys i marca les línies que s’han de seguir d’ara en endavant per fer d’aquest jaciment de 10.000 m² no només un parc arqueològic sinó un espai de dinamització social i de turisme. Un dels elements distintius del futur recinte serà la comparació entre l’agricultura romana i l’agricultura tradicional cambrilenca.
El cost total de les actuacions previstes, estructurades en quatre fases, és de 1,3 milions d’euros. La més immediata comença el 3 d’agost, dia en què es reprenen els treballs d’excavació amb un nou taller d’arqueologia anomenat “Romans vora el mar” per a joves de 14 a 17 anys.
La coordinació del Pla director ha anat a càrrec de Josep M. Macias, investigador de l’ICAC, i de Gerard Martí Estrada, director del Museu d’Història de Cambrils. Hi han col·laborat diversos tècnics de l’ICAC i ha tingut l’assessorament de l’Ajuntament de Cambrils i l’empresa CODEX Arqueologia i Patrimoni, que ha fet les intervencions arqueològiques al jaciment des del 1990.
El jaciment de la Llosa, que data del segle I aC al VI dC, és un dels més importants de l’ager Tarraconensis. S’hi fan treballs arqueològics des del 1983 i el volum d’informació tècnica obtingut és quantiós. Això, junt amb el fet que el recinte és en ple centre de Cambrils, explica l’interès de l’Ajuntament d’aprofitar-lo per fer-ne difusió científica i convertir-lo en un punt d’enllaç entre barris.
Ja l’any 2007 ja es va signar un conveni marc entre l’ICAC i l’Ajuntament de Cambrils per la promoció d’accions conjuntes d’investigació, divulgació i promoció en el camp de l’arqueologia clàssica. El primer acord que es va concretar va ser la col.laboració científica en la producció final del projecte de reconstrucció virtual de la vil.la romana de la Llosa. El maig del 2008 les mateixes institucions van firmar un conveni específic per al projecte de recerca “Elaboració del pla director per la creació del parc arqueològic de la vil·la romana de la Llosa” per planificar tot el potencial científic, didàctic i turístic del jaciment.
Notícies publicades a la premsa
Reportatge a la Revista Cambrils – Diari digital 29/7/2009: http://www.revistacambrils.com/index.php?c_noticia=7764
Reportatge a El Punt (edició Tarragona) 29/7/2009