El primer seminari de la cinquena edició dels Seminaris Internacionals d’Arqueologia Clàssica es titula Arqueologia dels paisatges culturals i integració de metodologies SIG i comptarà amb la presència dels professors Stefania Gigli (Seconda Università degli Studi di Napoli), Carlos Rescigno (Seconda Università degli Studi di Napoli), Jordi Diloli (URV), Josep Maria Palet (ICAC), Hèctor Orengo (ICAC), Almudena Orejas (IH-CSIC), Ignacio Fiz (ICAC-URV), Marta Prevosti (ICAC) i Marta Flórez (ICAC). Vegeu a continuació la programació.
El primer seminari se centra en l’Arqueologia del paisatge com a disciplina científica per reflexionar sobre la incidència del concepte paisatge cultural en l’arqueologia clàssica i en els estudis de territori aplicats al món antic. El seminari també analitzarà l’interès de les metodologies SIG en aquest àmbit de la recerca.
Les sessions s’articulen en un total de tretze conferències impartides per nou professors, amb un total de quinze hores lectives. Les diverses sessions, impartides en català, castellà i italià, presentaran projectes de recerca en curs, dirigits pels professors del seminari i centrats en àrees diverses de la península Ibèrica i Itàlica. Cal destacar la participació de professors convidats de la Seconda Università de Nàpols, del CSIC, de la URV i de l’ICAC.
Conferència inaugural
Stefania Gigli Quilici (Seconda Università degli Studi di Napoli):
«L’agricoltura antica: segni archeologici nel paesaggio»
Regs i rescloses, canals i dics als rius, sistemes d’irrigació de prats, turons aterrassats per al cultiu de vinya i l’olivera, fosses de drenatge de l’aigua per dessecar la terra, construcció de grans cisternes a l’aire lliure… Les obres hidràuliques al servei de l’agricultura que es van portar a terme a l’Itàlia central durant el segle II aC són “extraordinàries per l’època”. Ho va dir dilluns 17 al vespre la Dra. Estefania Quilici Gigli en una conferència titulada “L’agricoltura antica: segni archeologici nel paesaggio”, que va servir per inaugurar el primer seminari internacional d’arqueologia clàssica de l’ICAC.
“La millora de l’agricultura durant l’últim període republicà s’atribueix normalment a la puixança econòmica i a l’augment de mà d’obra dels esclaus, però també s’ha d’interpretar —va concloure Quilici— com un reflex de les transformacions culturals i tècniques del moment, sense les quals no s’haurien pogut fer obres hidràuliques de tanta envergadura, que implicaven un planejament de les zones rurals a gran escala”.
A l’esquerra, inauguració del primer seminari, amb la professora Estefania Quilici Gigli (Seconda Università degli Studi di Napoli); la directora de l’Institut, la Dra. Isabel Rodà, i els coordinadors, Josep M. Palet (ICAC) i José Ignacio Fiz (URV/ICAC). A la imatge del mig, aspecte de la sala durant la conferència de la professora Quilidi Gigli, i la foto de la dreta, ella mateixa amb la Dra. Rodà durant el col·loqui.
Reportatge gràfic del primer seminari
D’esquerra a dreta, Josep Maria Palet (ICAC), Carlo Rescigno (Seconda Università degli Studi di Napoli) i Marta Prevosti (ICAC).
D’esquerra a dreta, José Ignacio Fiz (URV/ICAC), Jordi Diloli (URV) i Isabel Rodà (ICAC).
Segon i tercer seminaris
El segon seminari, Dret romà i arqueologia, tindrà lloc els dies 13, 14 i 15 de gener de 2009. Teresa Giménez Candela (UAB) n’és al coordinadora científica. Consta de dotze conferències i compta amb els professors Felice Costabile (Università di Catanzara/Università Mediterrania de Regio Calabria), Michèle Ducos (Université de Paris-Sorbonne, París IV), José Martínez Gázquez (UAB) i Encarnació Ricart (URV).
Pel que fa al tercer i últim seminari, titulat Arquitectura hel·lenística: de Rodes a Empúries, es durà a terme els dies 27, 28 i 29 d’abril de 2009. Els coordinadors científics són Jesús Carruesco (URV-ICAC) i Gemma Fortea (ICAC). La conferència inaugural serà a càrrec d’Enzo Lippolis (Università La Sapienza di Roma), que també farà cinc de les dotze conferències.
Informació genreral dels seminaris
Els seminaris estan especialment pensats com a formació complementària per als estudiants del Màster oficial en arqueologia clàssica (UAB, URV i ICAC), però també s’adrecen als estudiants d’arqueologia i està obert al públic general. Els alumnes de la Facultat de Lletres de la URV podran sol·licitar la convalidació per crèdits de lliure elecció (cada seminari equival a un crèdit i mig).
A continuació trobareu la programació de tots tres seminaris, el preu i la butlleta d’inscripció. Per a més informació, podeu trucar al 977 24 91 33 (ext. 205) o escriure a info@icac.net
Primer, segon i tercer seminaris