El dijous 26 d’abril del 2012 a les 18 hores al Museu de Badalona té lloc el lliurament dels premis als guanyadors del I Concurs Odissea de Cultura Clàssica a Catalunya, organitzat per l’Associació de Professorat de Llengües Clàssiques de Catalunya (invitació a la imatge).
L’ICAC, d’acord amb l’objectiu de fer propera la recerca a la societat i, molt especialment, als alumnes de secundària i batxillerat, és una de les institucions que hi han donat suport.
Aquesta primera edició del concurs Odissea ha tingut molt èxit: hi han participat 309 centres i 921 alumnes catalans i valencians. El guanyador del primer premi és l’equip del Col·legi Vidal i Barraquer de Cambrils, i el segon i tercer per dos equips de l’Institut els Gorgs de Cerdanyola del Vallès. Són els tres equips guanyadors de la final de Catalunya, i rebran un xec per valor de 100, 75 i 50 euros. El primer equip rebrà també un xec per valor de 500 euros, ja que a més a més de guanyar la final catalana va quedar en primer lloc a la final estatal, superant els equips de València i de Galícia.
El jurat el formen representants de les institucions catalanes dedicades a l’ensenyament, recerca i difusió del món clàssic a Catalunya: Isabel Rodà, directora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica; Montserrat Tudela, directora de la revista Auriga; Montserrat Jufresa, presidenta de la Societat Catalana d’Estudis Clàssics de l’IEC; Sebastià Giralt, com a representant de l’Equip de Clàssiques de l’ICE de la UAB, i Xavier Yáñez, en representació del Departament d’Ensenyament.
Amb aquests premis l’APLEC vol fomentar l’interès de l’alumnat pel món clàssic i fer-los valorar el llegat que ens van deixar grecs i romans, potenciant l’ús de les noves tecnologies i de la cultura de l’esforç i de l’autonomia personal.
L’ICAC, interessat en la transferència de coneixement també als centres de secundària, ja ha col·laborat amb l’APLEC en altres ocasions. Destaquen la passejada epigràfica (Tàrraco Viva del 2011, foto) i la passejada arquitectònica de l’edició del 2012. A més, l’investigador Josep M. Macias també va col·laborar amb l’IES Jaume I de Salou en el crèdit de síntesi «Salauris: passat romà de Salou» el curs passat.
Més informació al bloc Picant pedra.