La Fundació Privada Mútua Catalana i el Comitè Científic de la Tarraco Biennal, del qual forma part l’ICAC, han presentat avui el cartell i els continguts del III Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal.
L’acte s’ha fet a l’Espai Muralla del Centre Tarraconense El Seminari. Hi han participat el president de la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC), Joan Josep Marca; la tinenta d’alcalde i consellera de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floría; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, i el catedràtic d’Arqueologia de la URV i investigador de l’ICAC, Joaquín Ruiz de Arbulo.
La reunió científica és a Tarragona del 16 al 19 de novembre d’enguany. Centrat en els circs romans, porta per títol «La glòria del circ. Curses de carros i competicions circenses. In memoriam Xavier Dupré i Raventós». Hi participaran com a conferenciants més de 60 investigadors, que presentaran les darreres troballes i estudis sobre les curses de carros i la simbologia de les competicions circenses.
Són destacables les tres conferències obertes al públic a les 19.30 h de tots tres dies del congrés. La primera, inaugural, és a càrrec del director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès, i serà sobre «Eutyches, Fuscus et alii: històries del circ de Tarraco».
El Congrés
El tema de la reunió, el circ i la importància de les carreres de carros i les competicions circenses en la cultura romana, tindrà aquests quatre eixos temàtics:
– L’espectacle. Iconografia de les competicions circenses.
– El món del circ. La documentació epigràfica.
– Arquitectura dels circs.
– El circ de Tàrraco.
El Congrés, que es durà a terme al Centre Tarraconense El Seminari, és un homenatge a Xavier Dupré i Raventós (1956-2006). Arqueòleg territorial i director del Taller Escola d’Arqueologia, Dupré va ser l’impulsor de les excavacions de la capçalera del circ de Tàrraco i en va publicar diversos treballs fonamentals.
La trobada l’organitza la Fundació Privada Mútua Catalana i l’ICAC en porta la Secretaria científica. La primera edició, el 2012, va ser un homenatge a l’epigrafista Géza Alföldy i la segona, el 2014, es va centrar en la figura d’August. Aquest any és el primer que es tracta un tema monogràfic, el circ, que afecta Tàrraco de la mateixa manera que tot el món romà.
Inscripcions obertes (30 i 10 euros).