El jaciment protohistòric de Mas Cap de Ferro (Nulles, Alt Camp): explotació del medi i estratègies de prestigi en comunitats rurals del I mil·lenni aC.
📅 Quan: Divendres, 13 de desembre de 2024
📍 On: Segueix el workshop en línia en aquest enllaç: https://bit.ly/mascapdeferro
Aquest seminari pretén presentar l’estat de la recerca sobre el camp de sitges de Mas Cap de Ferro (Nulles, Alt Camp), un enclavament clau per a entendre les dinàmiques de subsistència i les estratègies socials i econòmiques de les comunitats rurals durant la primera edat del ferro. Investigadors i investigadores de diferents disciplines exposaran els resultats de les recerques realitzades sobre aquest jaciment, que inclouen estudis d’arqueologia, bioarqueologia i anàlisis de materials.
L’acte es planteja com un espai d’intercanvi de perspectives entre els membres de l’equip investigador que treballa sobre el jaciment, en el marc dels projectes El territori de Cessetània occidental al primer mil·lenni aC: del bronze final a la romanització. (Projecte Quadriennal. Generalitat de Catalunya. CLT009/22/00012), i Estratègies de prestigi en comunitats rurals protohistòriques a Catalunya (1er mil·lenni aC): una perspectiva interdisciplinar (finançat per l’IEC).
S’emetrà per streaming i és obert a qualsevol persona interessada en el tema. Sense registre previ. Connecta’t!
— 9.30 – 9.45 h. Presentació
— 9.45 – 10.15 h. «El camp de sitges de Mas Cap de Ferro». Joan Canela (ICAC), Antoni Corrales (ICAC), Georgina Prats (UdL) i M. Carme Belarte (ICREA-ICAC-IEC).
— 10.15 – 10.45 h. «Les restes constructives i objectes de terra». Marta Mateu (ICAC), María Pastor (UA), Maria Anguera (ICAC) i M. Carme Belarte (ICREA-ICAC-IEC).
— 10.45 – 11.15 h. Pausa-cafè
— 11.15 – 11.45 h. «Cacera, banquet i economia alimentària durant la primera edat del ferro: anàlisi del conjunt faunístic de Mas Cap de Ferro (Nulles, Tarragona)». Marina Chorro Giner i Sílvia Valenzuela Lamas (IMF-CSIC).
— 11.45 – 12.15 h. «Agricultura i alimentació a Mas Cap de Ferro a través de les deixalles». Dani López Reyes (ArqueoVitis).
— 12.15 – 12.45 h. «Gestió dels recursos vegetals durant la primera edat del ferro a Mas Cap de Ferro: resultats de l’estudi de fitòlits i microfòssils calcítics». Marta Muñoz Puig i Marta Portillo (IMF-CSIC).
— 12.45 – 13.15 h. «Consum de recursos forestals i explotació del paisatge en la Cessetània ibèrica: l’estudi antracològic de Mas Cap de Ferro (Nulles, Alt Camp)». Bàrbara Mas (UdL) i Valentina Pescini (ICAC).
— 13.15 – 13.45 h. Discussió final
— 13.45 – 14.00 h. Cloenda
Activitat gratuïta i oberta a tothom, sense registre.
No us perdeu aquesta jornada per descobrir el passat i comprendre millor les societats rurals de la protohistòria!