El 21 d’abril del 2015 Oleguer Besora i Joaquim Bretcha van defensar el projecte de final de grau “La part nord-occidental del claustre i del mur romà del tèmenos de la Catedral de Tarragona”.
Besora i Bretcha són estudiants d’Enginyeria Topogràfica i Geodèsia de l’Escola Politècnica Superior de l’Edificació de Barcelona (EPSEB, UPC). El seu treball, que va obtenir una nota de 9, l’han tutoritzat Josep M. Puche, de la Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC, i Felipe Buill i M. Amparo Núñez, professors de l’EPSEB.
La recerca ha tingut la col·laboració de Leica-Geosystems i ha comptat amb l’ajut i suport de l’Arquebisbat de Tarragona i del Museu Bíblic Tarraconense. S’emmarca dins el conveni de col·laboració en temes docents entre l’ETSEB i l’ICAC.
Contingut del treball
Els estudiants han continuat la documentació tridimensional del claustre de la catedral i del mur del tèmenos que s’havia iniciat fa dos anys (vegeu aquesta notícia: Presentats a la Catedral de Tarragona dos models 3D d’un mur del claustre).
En aquest cas els estudiants s’han centrat a documentar la cantonada nord-occidental de la galeria del claustre de la Catedral i del mur romà del tèmenos adjacent. L’objectiu era establir una base documental sòlida per conèixer detalladament ambdues estructures (la romana i la medieval) i les relacions entre elles. S’ha fet utilitzant i processant la informació obtinguda amb SCMD (sistemes de captura massiva de dades), tant fotogrametria com escàner làser.
Amb les dades obtingudes, georeferenciades amb les ja generades en l’anterior treball, s’ha elaborat planimetria diversa que permet l’estudi arquitectònic. A més de les plantes, seccions i alçats, s’han fet diversos mapes d’inspecció geomètrica (que permeten veure els possibles moviments que ha patit el mur romà), així com la comparativa de les diferents crugies de la galeria. Això darrer ha possibilitat la redacció d’un primer estudi (UPC-ICAC-ETSA) sobre la mecànica arquitectònica d’aquests elements medievals.