Un equip de recerca format per investigadors de la UAB i l’ICAC ha dut a terme aquest maig una prospecció geofísica amb georadar (GPR) a l’espai del fòrum romà de Llívia, l’antiga Iulia Libica.
El GPR (georadar Leica DS2000) s’ha fet servir per completar la documentació del jaciment identificant les estructures arqueològiques que encara poden romandre soterrades en els espais públics dels carrers propers i la sagrera de l’església de la Mare de Déu dels Àngels.
L’objectiu de l’actuació és acabar de delimitar el costat sud i occidental del que seria l’únic fòrum romà del Pirineu, a més de qualsevol edifici o restes del peristil a l’interior.
En total s’han realitzat 50 radiogrames a distàncies de 70 cm, cosa que permetrà disposar d’una imatge del subsòl adjacent al fòrum a diferents fondàries. En el moment de la prospecció ja es van detectar en pantalla algunes anomalies, i ara els investigadors avaluen si es podria tractar de construccions de diferents períodes.
La prospecció geofísica s’ha fet en col·laboració amb Leica-Geosystems. Aquesta empresa ha pogut posar en pràctica un dels seus equips (Leica DS2000) amb antenes de 250 a 700 MHZ, que permeten una visió acurada d’anomalies situades a 2,5 metres de profunditat. L’equip es completa amb un GPS incorporat per georreferenciar totes les línies que es van prospectant sobre una imatge de satèl·lit base de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Una recerca iniciada el 2013
Des del 2013, l’equip de recerca de la UAB-ICAC liderat per Josep Guitart, Jordi Guàrdia i Cèsar Carreras està estudiant l’espai del fòrum de Llívia combinant tècniques geofísiques i excavacions puntuals, que han permès reconèixer tota la vessant nord i oriental del fòrum, i darrerament el temple que ocupa la part central.