L’antic edifici del Banc d’Espanya, situat a la Rambla de Tarragona, esdevindrà “un espai de cocreació i divulgació de la ciència i de la transferència del coneixement a través de la creativitat i del coneixement”.
Així ho va explicar en roda de premsa l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat dels centres de recerca que estan darrera la iniciativa d’aquest projecte: la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).
El passat mes de novembre l’Ajuntament de Tarragona va presentar el projecte Rambla Science a una convocatòria de subvenció del fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Europeu Regional) per aconseguir cofinançar la rehabilitació de l’edifici que acollirà el centre de divulgació científica. En les seves declaracions, no obstant, Ballesteros ha assegurat que el projecte tirarà endavant malgrat no es rebi aquesta subvenció i que, per tant, el projecte “té el pressupost garantit” i té previst començar la seva activitat el setembre de 2021 (font: Diari Digital Tarragona 21).
La roda de premsa va servir per exposar també la previsió d’espais amb què comptarà el centre, distribuït en quatre plantes, un semisoterrani i una terrassa. La “galeria de la ciència”, al soterrani, acollirà exposicions temporals. La planta baixa oferirà a la ciutadania diverses sales polivalents i un vestíbul amb elements destacables de la ciutat de Tarragona. A la primera planta hi haurà un auditori amb capacitat de fins a 140 persones i l’espai “descobreix”, amb una orientació interactiva. La segona planta serà per a laboratoris, seminaris i tallers. Finalment, s’habilitarà una terrassa on es podran fer recepcions i esdeveniments, amb un restaurant (font: laciutat.cat).
El centre Rambla Science aspira a convertir-se en un epicentre de generació i divulgació científica, de transferència de coneixement i de co-creació, amb una participació activa de la ciutadania i, especialment, de la comunitat educativa. Gran part dels continguts pivotaran sobre la tasca que fan quatre instituts de recerca amb seu a Tarragona: l’ICAC, l’IPHES, l’ICIQ i l’IISPV.
Mitjançant les exposicions es podrà comprendre i experimentar el dia a dia de la recerca en aquests centres i comprendre què estan aportant a l’avenç de la ciència mundial. Les exposicions coexistiran amb mostres d’impacte internacional, amb la possibilitat d’incorporar-se a xarxes internacionals de centres de transferència de ciència, com la Global Science Gallery Network.
Les declaracions del vicerector de la URV, Francesc Díaz, han destacat també l’aspiració de generar vocacions científiques i treballar amb la comunitat educativa. Alhora, s’espera que la iniciativa, pionera a Catalunya més enllà de l’àmbit de Barcelona, pugui ser un nou atractiu turístic de Tarragona i, especialment, que dinamitzi el centre de la ciutat.
Sergio Nasarre, director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge (URV) ha posat en valor que esdevindrà un “motor de desenvolupament” del territori perquè, per primer cop, aglutinarà en un mateix espai la ciutadania, les administracions, la universitat i els centres de recerca, i el teixit empresarial -que també s’implicarà amb la iniciativa- (font: Naciódigital.cat – Tarragona).