El congrés, que coorganitza i coordina l’ICAC, és un referent internacional per als millors especialistes del món en ceràmica tardoantiga.
La Facultat de Teologia San Vicent Ferrer de València acollirà la setena edició del Congrés Internacional LRCW – 7th International Conference on Late Roman Coarse Ware, Cooking Ware and Amphorae in the Mediterranean: Archaeology and Archaeometry. The End of Late Roman Pottery. The last centuries at the crossroads.
El congrés és un referent internacional per als millors especialistes del món en ceràmica tardoantiga (del segle III dC a finals de l’antiguitat) del Mediterrani. Aquesta edició servirà per mostrar les últimes novetats en l’estudi de les àmfores, la vaixella de taula i la ceràmica comuna (cassoles, gerres i altres peces d’ús quotidià), amb especial interès en l’aplicació de les anàlisis arqueomètriques.
L’organització d’aquestes i altres activitats oferiran l’oportunitat de familiaritzar-se amb la producció de ceràmica del període tardà i l’antiguitat tardana a Hispània. Una de les activitats més esperades del congrés és l’excursió a un jaciment de la zona que acull el congrés. Per a l’edició d’enguany s’ha escollit visitar la ciutat de Lucentum (Alacant).
El congrés LRCW7 comptarà amb 130 intervencions que presentaran recerques sobre 17 països de l’entorn mediterrani, la majoria europeus però també de Tunísia, Egipte, Turquia i Israel. La representació més nombrosa és la italiana, amb 40 intervencions, seguida de l’espanyola (33) i la grega (15). La resta de països que seran objecte de comunicació o pòsters són: Albània, Bulgària, Croàcia, França, Portugal, Eslovènia, Romania, Rússia, Ucraïna, Regne Unit i Xipre. També hi ha persones inscrites procedents d’Alemanya, Argentina, Àustria, Estats Units, Liechtenstein, Noruega, Polònia, República Txeca i Suïssa, que presentaran aportacions d’altres països.
La inauguració serà el dimarts 15 d’octubre a les 9:00 h a la sala d’actes de la Facultat de Teologia de València. A l’acte de benvinguda hi intervindran Miguel Ángel Cau, de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i de l’Equip de Recerca Arqueològica i Arqueomètrica de la Universitat de Barcelona (ERAAUB); Josep Maria Macias, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC); Albert Ribera, antic director de la Secció d’Arqueologia de l’Ajuntament de València, i ara investigador adscrit a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC); i Vicente Botella, degà de la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer.
El congrés s’obrirà amb la ponència inaugural «African Pottery and its role in the Roman economy», a càrrec de Michel Bonifay, del CNRS, Centre Camille Jullian de França. Després, hi haurà una sèrie de presentacions curtes (15 minuts) sobre treballs desenvolupats els últims anys. La primera sessió, sota el títol «The Western Mediterranean», servirà per conèixer 14 resums de les investigacions realitzades per altres 30 especialistes internacionals. El primer dia finalitzarà amb una visita al Museu de Prehistòria de València.
Hi haurà presentacions en anglès, francès, italià i castellà. Aquestes presentacions aniran acompanyades de pòsters o altres materials gràfics que es podran visitar durant les quatre jornades de Congrés al claustre de la Facultat de Teologia valentina.
El dimecres 16 d’octubre tindran lloc dues noves sessions del Congrés. Durant el matí, la sessió amb el títol «Eastern Mediterranean», conduirà la presentació de 16 investigacions realitzades per 27 experts. Per la tarda, la tercera sessió, «The Mediterranean islands in the stream», presentarà 9 treballs de la mà de 17 especialistes. La segona jornada del congrés conclourà amb una visita al Centre Arqueològic de l’Almoina i a la Cripta Arqueològica de la presó de Sant Vicent Màrtir.
La jornada de dijous 17 d’octubre se celebrarà a la localitat valenciana de Riba-roja de Túria. Allà, la quarta sessió del congrés portarà per títol «Late Roman Pottery in Hispania». Després de la rebuda de l’alcalde de la població, Robert Raga, es presentaran 11 noves aportacions, de 24 experts, sobre la ceràmica romana antiga a la Península Ibèrica.
A més, es vol donar a conèixer a la comunitat científica internacional les troballes i avenços en la col·lecció ceràmica trobada al jaciment de València la Vella durant les últimes quatre campanyes arqueològiques (2016-2019). Per això, hi haurà una visita al jaciment, així com al palau visigòtic del Pla de Nadal i al Museu Visigòtic del Pla de Nadal (MUPLA), ubicat al Castell de Riba-roja de Túria.
El divendres 18 d’octubre tornaran les presentacions a la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer. La sessió especial «The problem of de 8th century» comptarà amb 13 presentacions amb el treball dut a terme per 31 experts en la matèria. Ja per la tarda, sobre les 16:45 h, es presentaran les conclusions més interessants de la setena edició del congrés LRCW i es plantejaran les localitats que poden acollir la vuitena edició del certamen.
La 7th International Conference on Late Roman Coarse Ware tindrà una última jornada el dissabte 19 d’octubre. Pel matí es viatjarà fins Alacant per a visitar el Museu Arqueològic de la ciutat (MARQ), on hi ha una completa exposició de ceràmica. Per la tarda, els congressistes s’acomiadaran fins la propera edició des del jaciment de la ciutat romana de Lucentum.
Per últim, també tindran lloc dues activitats gastronòmiques i culturals. Una d’elles està directament relacionada amb el període històric objecte del congrés: al castell de Riba-roja de Túria es degustarà un menú visigòtic que es ve elaborant des de fa anys gràcies a la documentació històrica. L’altra, serà el sopar de cloenda, que s’introduirà en la promoció gastronòmica dels productes valencians a través del programa «Del tros al plat», del Patronat de Turisme de la Diputació de València.
El LRCW 7 compta amb l’organització de l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica), l’Ajuntament de Riba-roja de Túria (Regidoria de Patrimoni i Turisme), l’ERAAUB (Equip de Recerca Arqueològica i Arqueomètrica de la Universitat de Barcelona) i el MARQ (Museu Arqueològic Provincial d’Alacant).
En aquesta setena edició hi col·laboren també el Museu de Prehistòria de València, la Diputació de València (Àrea de Cultura i Patronat de Turisme), l’Ajuntament de València (regidories de Cultura i de Turisme) i la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer.
La primera edició del congrés LRCW es va organitzar a Barcelona l’any 2002. La publicació de les actes del congrés va tenir una acollida tan entusiasta entre la comunitat científica que el Comitè internacional del congrés va decidir organitzar edicions periòdiques en diferents ciutats del Mediterrani. Per ara, s’han celebrat les edicions del congrés a Ais de Provença – Marsella – Arles (França, 2005), Parma–Pisa (Itàlia, 2008), Tessalònica (Grècia, 2011), Alexandria (Egipte, 2014) i Agrigent (Sicília, Itàlia, 2017).