El jaciment visigòtic del Bovalar, disponible en 3D
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) ha ampliat la seva col·lecció de patrimoni arqueològic en 3D amb la incorporació d’una col·lecció de models virtuals preliminars del jaciment visigòtic del Bovalar (Seròs, Lleida).
Hi podem veure l’entorn immediat del jaciment, un model fotogramètric acurat de la basílica paleocristiana i un model 3D del seu baptisteri, elaborat amb un escàner làser. Progressivament, s’aniran incorporant nous resultats fins a construir un espai virtual complet sobre el jaciment.
El Bovalar és un jaciment arqueològic de l’època visigòtica ubicat al terme municipal de Seròs (Lleida). Està declarat bé cultural d’interès nacional com a monument històric i arqueològic. L’ICAC hi està duent a terme un treball de fotogrametria en el marc d’un estudi sobre el nord-est de la Tarraconense en època tardoantiga (HAR2015-64392-C4-2P/FEDER), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Seròs i el Museu de Lleida.
La documentació fotogramètrica i l’escaneig làser constata el nivell de conservació del jaciment i permet fer una reconstrucció digital en 3D de peces, objectes o grans estructures, com aquest assentament visigòtic. D’aquesta manera, podem fer-hi una visita virtual, amb gran nivell de detall i realisme.
Més enllà de les aplicacions per a la investigació (que són moltes), els models tridimensionals ajuden al coneixement i divulgació del patrimoni històric. Cada vegada més institucions ho estan incorporant per a donar a conèixer els seus fons i acostar el patrimoni a la ciutadania; a més, d’una manera molt atractiva.
La Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC fa anys que treballa amb la creació de models virtuals i, de fet, és un referent en l’aplicació d’aquesta tècnica en la investigació arqueològica i en la seva divulgació. Gràcies a la plataforma internacional Sketchfab, coneguda com “el YouTube dels models 3D”, tots aquests resultats estan disponibles en accés obert a Internet.
Ara mateix hi ha disponibles 50 models, agrupats en 8 col·leccions (que han rebut més d’11.000 visites). És especialment impactant la col·lecció del Circ de Tarragona, amb què podem endinsar-nos en la ciutat actual i confrontar-la amb les restes arqueològiques. També, la reconstrucció de l’església visigòtica de Sant Miquel de Terrassa permet fer una visita pels interiors del temple i conèixer detalls com les excepcionals pintures de l’absis o la seva columnata interior.
Possibles entrevistes
- Josep Maria Macias: investigador principal del projecte de recerca i responsable de la col·lecció de models en 3D <jmmacias@icac.cat> – Tel. 977 24 91 33
- Josep Maria Puche: membre de la Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC <jpuche@icac.cat> – Tel. 977 24 91 33