La troballa s’ha produït mentre es buscava l’accés principal al poblat, del qual s’ha pogut datar un moment àlgid entre els segles III i II aC.
Aquest juliol ha finalitzat la primera campanya arqueològica d’una nova fase d’intervencions arqueològiques al jaciment de l’Alto Chacón, situat a uns 4 km de Terol. Aquest jaciment arqueològic es troba a quasi 1000 m d’altura i abasta un ampli monticle amb forma d’altiplà i una superfície de vora els 10.000 m2.
Es tracta d’un assentament emmurallat, amb torres i reforçat amb una fossa pels costats sud i est (els més accessibles). El jaciment compta amb una extensa vida, amb una ocupació des del segle V aC al segle I dC, si bé, tenint en compte els estudis realitzats fins ara, el seu moment àlgid sembla situar-se entre els segles III – II aC.
Els primers treballs arqueològics al jaciment es van desenvolupar sota la direcció de Purificación Atrián, directora llavors del Museo Provincial de Teruel, entre 1969 i 1972. Es va excavar una àrea d’uns 750 m2 en què es van identificar diferents estances que podrien pertànyer a uns 8 o 10 habitatges i dos carrers.
Les restes excavades durant la primera fase de la intervenció van ser restaurades i avui dia encara són visibles. Entre els anys 2005 i 2006 el Museo Provincial de Teruel va promoure una nova fase de restauració, a més d’una museïtzació i adequació del jaciment per a la visita lliure.
Els treballs arqueològics a Alto Chacón aquest 2022 s’han dut a terme entre els mesos de maig i juny.
Malgrat les actuacions arqueològiques dutes a terme al jaciment de l’Alto Chacón (Terol), el desconeixement sobre aquest poblat és acusat. A causa d’això, hi ha una aposta per la seva visibilitat i atractiu turístic (el jaciment es troba a escassos quilòmetres de la ciutat). Serà de nou el Museo Provincial de Teruel qui, al seu programa d’excavacions arqueològiques anuals, inclogui l’Alto Chacón en els seus projectes de recerca, sota la direcció de les arqueòlogues Marta Pérez Polo (Universitat de Navarra) i Marta Blasco Martín (ICAC, Equip de recerca en Arqueologia Protohistòrica). Les intervencions al jaciment compten amb la col·laboració de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i l’empresa Iniciativas Culturales y Turísticas S. L.
Les prospeccions geofísiques, aplicades a l’exploració del subsol, han revelat part de l’entramat urbà i han permès planificar els treballs d’excavació arqueològica. La campanya 2022 s’ha centrat en dues zones concretes del jaciment, amb l’objectiu d’obtenir una seqüència cronològica precisa i determinar l’accés del poblat i la seva relació amb el sistema defensiu i viari.
En una primera fase, l’equip dirigit per Pérez i Blasco ha treballat en un habitatge del poblat, amb accés mitjançant escala i separació interna amb una paret mitgera de tova. En aquest espai s’ha corroborat que el moment àlgid del poblat se situa entre els segles III i II aC i que, en les darreres fases de vida, es va poder reduir la seva extensió i centrar-se en algun punt concret del poblat. A més, s’ha documentat una llar, parament ceràmic i el residu alimentari característic d’un hàbitat domèstic.
En un segon àmbit d’actuació, s’ha desvetllat un tram de muralla i una torre i s’ha treballat en el possible accés al poblat, reformulat en algun moment, tal com indica l’aparició d’una zona de producció amb diversos forns adossats a la muralla.
El retorn de les actuacions i els estudis arqueològics al jaciment d’Alto Chacón (Teruel) posen de nou l’accent en el potencial d’aquest poblat. Des del punt de vista de la investigació, és cabdal la seva ubicació estratègica, en un lloc de frontera entre les àrees de la vall de l’Ebre, la Meseta i la costa llevantina, on és present la confluència de la cultura ibera i celtibera.