Del 4 al 15 de juliol de 2022 tindrà lloc la XVI edició del Curs d’arqueologia Ciutat romana de Iesso, que organitzen el Museu de Guissona i la Universitat Autònoma de Barcelona amb la participació de l’ICAC, l’Ajuntament de Guissona i l’Institut d’Estudis Catalans, al Parc Arqueològic de Guissona (La Segarra).
Durant dues setmanes persones estudiants, llicenciades, graduades o interessades en el món de l’arqueologia podran participar en el procés d’excavació d’una ciutat romana. El curs permetrà aprofundir en el mètode de recerca arqueològica i en el coneixement de la implantació de la cultura romana a la Catalunya interior.
El programa del curs inclou pràctiques de camp al parc arqueològic de Iesso (Guissona), conferències, visites guiades a diferents espais i jaciments, i activitats pràctiques (com neteja i siglatge de material arqueològic).
Del 4 al 15 de juliol, Guissona.
Consulta aquí el programa complet del curs
Participa!
Per participar al XVI Curs d’Arqueologia Ciutat romana de Iesso cal omplir el formulari d’inscripció que trobareu a la web del Museu, abans del 12 de juny de 2022. Hi ha un formulari per a alumnes de la UAB, i un altre per a la resta d’alumnes. L’organització del curs comunicarà la selecció, via correu electrònic, i a partir d’aquell moment caldrà abonar les taxes de matriculació, en cas de no disposar d’una beca, abans del 30 de juny.
El preu del curs és de 150€ i inclou assegurança, allotjament, dietes, trasllats, classes teòriques i pràctiques, conferències i visites.
El termini de preinscripció finalitza el 12 de juny!
Beques
La UAB podrà concedir beques que donen dret a la matrícula gratuïta del curs destinades a alumnes del grau d’Arqueologia (UAB) i del Màster d’Arqueologia Clàssica (UAB, URV i ICAC). La concessió de la beca es farà mitjançant l’avaluació de l’expedient acadèmic i del curriculum vitae i es comunicarà a les persones interessades abans del 23 de juny.
El Parc Arqueològic de la Ciutat Romana de Iesso (Guissona, la Segarra)
Les primeres excavacions arqueològiques es van realitzar l’any 1933, tot i que ja al segle XVI, els erudits tenien identificada la ciutat de Iesso. La primera intervenció arqueològica, els anys trenta, va ser portada a terme pel Servei d’Investigacions de l’Institut d’Estudis Catalans i dirigida per Josep Colomines. Es va tractar d’una excavació preventiva, arran de la troballa esporàdica de construccions i ceràmiques antigues a la plaça del Vell- Pla de Guissona que es van datar del bronze final i de la primera edat del ferro.
Després d’aquesta excavació hi va haver un llarg període de gairebé 40 anys, en què no es van portar a terme excavacions sistemàtiques i és el moment en què habitants de Guissona van recollir peces diverses, algunes de gran valor arqueològic.
L’activitat arqueològica va tornar el 1975, arran d’unes troballes en uns camps de conreu situats al nord de la població. Les restes descobertes es van interpretar com a part d’un edifici termal d’època romana, però l’excavació no va poder ser completada en aquell moment, i és actualment quan s’està treballant en aquesta zona. L’excavació els anys 70 va continuar en d’altres punts del jaciment i així es van obtenir les primeres seqüències estratigràfiques i una primera aproximació cronològica de la ciutat. A més, es va evidenciar que una part de la ciutat romana restava sota de zones no urbanitzades i camps de conreu.