
La col·lecció “Elements in the Archaeology of Food”, editada per Cambridge University Press, compta novament amb la participació d’Alexandra Livarda, Investigadora Sènior al grup de recerca GIAP de l’ICAC-CERCA, com a editora del seu segon volum.
El nou títol, escrit per la Prof. Monica Smith, “How Urbanism Changes Foodways”, ofereix una lectura alternativa dels 6.000 anys d’història de l’urbanisme a través de l’alimentació.
Accés gratuït per un període de temps limitat!
L’editorial ofereix la descàrrega gratuïta del llibre fins el 15 de desembre!
Resum:
L’aparició de l’urbanisme va tenir impactes profunds en la gestió del paisatge, la producció agrícola, la conservació d’aliments i la cuina. Aquest volum examina els 6.000 anys d’història de l’urbanisme des de la perspectiva arqueològica de l’alimentació, utilitzant l’anàlisi de recipients de cuina i consum, restes botàniques i ossos d’animals, juntament amb textos i evidències iconogràfiques, per comprendre les pràctiques alimentàries que van impulsar i aco
mpanyar el creixement de les ciutats. Es van produir canvis en la relació humà-entorn a mesura que els agricultors van ser menys nombrosos però cada vegada més essencials com a proveïdors d’aliments per a consumidors urbans. El volum també analitza com les ciutats actuals comparteixen patrons de producció i consum amb els primers assentaments urbans, i com podem abordar qüestions de sostenibilitat, millora nutricional i altres objectius desitjats reconeixent les limitacions i oportunitats que el creixement urbà ha generat en relació amb l’alimentació.
Aquest és el segon volum de la sèrie, editada per Katheryn C. Twiss (Stony Brook University, NY) i Alexandra Livarda (ICAC/GIAP-CERCA). Elements in the Archaeology of Food mostra la vitalitat i diversitat intel·lectual de la recerca arqueològica sobre alimentació al segle XXI. Els volums revelen com l’arqueologia de l’alimentació no només il·lumina maniobres polítiques antigues, xarxes socials, estratègies de gestió del risc i plaers luxosos, sinó que també es vincula amb la gestió del patrimoni modern, la salut i les estratègies de conservació ambiental.
Per a més informació i pròxims volums, podeu consultar el següent enllaç.
Notícies relacionades:
Cambridge University Press publica el primer volum de la nova col·lecció sobre arqueologia de l’alimentació. Amb accés obert per un temps limitat!, ICAC, 11 de desembre de 2023.
