“Generar coneixement nou sobre el circ en el món romà”. Aquest és l’objectiu del III Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal, amb paraules del director de l’ICAC durant la presentació d’aquesta reunió científica. Es farà a Tarragona del 16 al 19 de novembre d’enguany amb el subtítol «La glòria del circ. Curses de carros i competicions circenses. In memoriam Xavier Dupré i Raventós».
El congrés l’han presentat avui al Centre Tarraconense El Seminari la regidora de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floría, el director de l’CAC, Joan Gómez Pallarès, el catedràtic d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili i investigador de l’ICAC Joaquín Ruiz de Arbulo i el president de la Fundació Privada Mútua Catalana, Joan Josep Marca.
Format innovador
Per fer el congrés el màxim de científicament productiu es dedicarà més temps al debat que en les edicions anteriors i s’organitzarà al volant de quatre ponències.
Cada ponent-relator, un investigador de reconeixement internacional, farà un estat de la qüestió complet sobre el tema, fomentarà la discussió entre els comunicants i la resta de congressistes i resumirà les aportacions de les comunicacions.
El tema de la reunió, el circ i la importància de les carreres de carros i les competicions circenses en la cultura romana, tindrà aquests quatre eixos temàtics:
– L’espectacle. Iconografia de les competicions circenses.
– El món del circ. La documentació epigràfica.
– Arquitectura dels circs.
– El circ de Tàrraco.
Cada ponència se seleccionaran màxim 8 comunicacions, de manera que el congrés pot acabar programant gairebé 40 intervencions, comptant-hi la conferència inaugural i la de clausura i les quatre ponències. També hi haurà secció de pòsters.
Més novetats
La ubicació és una altra novetat del congrés. Aquest 2016 es durà a terme al Centre Tarraconense El Seminari, un espai a peu de carrer i amb diverses sales que també ha d’afavorir el debat i l’intercanvi.
Aquest tercer congrés vol ser un homenatge a Xavier Dupré i Raventós (1956-2006). Arqueòleg territorial i director del Taller Escola d’Arqueologia, Dupré va ser l’impulsor de les excavacions de la capçalera del circ de Tàrraco i en va publicar diversos treballs fonamentals.
La trobada l’organitza la Fundació Privada Mútua Catalana i l’ICAC en porta la Secretaria científica. La primera edició, el 2012, va ser un homenatge a l’epigrafista Géza Alföldy i la segona, el 2014, es va centrar en la figura d’August. Aquest any és el primer que es tracta un tema monogràfic, el circ, que afecta Tàrraco de la mateixa manera que tot el món romà.