L’ICAC i el Museu Bíblic Tarraconense (MBT) excavaven des del 12 de setembre al pati de la Casa dels Concilis de Tarragona. És l’actual seu del MBT i on es localitza part del porticat de tancament de la gran plaça de culte romana del segle I dC, en el centre de la qual hi havia el temple d’August. L’equip d’arqueòlegs el dirigeixen Josep Maria Macias (ICAC), Andreu Muñoz (MBT/ICAC) i Imma Teixell (ICAC).
Els treballs pretenen conèixer l’evolució històrica d’un porticat que ha determinat el parcel·lari urbanístic de la Part Alta. Actualment n’hi ha restes visibles al claustre de la Catedral, el Consell Comarcal i el Col·legi d’arquitectes, a més del MBT. També s’esperen trobar evidències de la transformació visigòtica de l’emplaçament i vestigis de l’urbanisme medieval de la ciutat.
En la roda de premsa s’han fet públics també els resultats de l’estudi de l’urna-ossari del bisbe Sant Cebrià de Tàrraco.
Propera exposició: «De Tarragona a Tournai: arqueologia de les primeres catedrals d’Europa»
Relacionat amb les actuals excavacions, el 16 de novembre s’inaugurarà al Museu Bíblic Tarraconense l’exposició «De Tarragona a Tournai: arqueologia de les primeres catedrals d’Europa». Estarà oberta fins al 21 de gener de 2018, festivitat dels sants Fructuós, Auguri i Eulogi.
És una exposició itinerant produïda a Bèlgica el 2016 que recull els resultats de les intervencions arqueològiques en més de vint catedrals europees, entre elles Tarragona, Girona, Barcelona, València, Terrassa, Idanha, Ginebra, Martigny, Aosta, Alba i Milà, entre altres.
El muntatge incorpora els treballs arqueològics desenvolupats en la ciutat que l’acull, de manera que el visitant podrà conèixer l’estat de la qüestió de la Catedral de Tarragona i alhora tenir una visió de síntesi de l’arqueologia a les catedrals europees. En el marc de la mostra s’organitzaran visites guiades a les restes arqueològiques que conserva el Museu Bíblic i els resultats de les actuals excavacions arqueològiques.
L’exposició estarà formada per més de 20 plafons, objectes arqueològics provinents del Museu Diocesà de Tarragona i exhumats a l’àrea de Catedral i dues maquetes a escala 1:200, una del recinte de culte imperial (temple d’August) i una altra del mateix recinte amb les transformacions experimentades en època tardoromana i visigòtica. Les maquetes les estan fent Josep Maria Brull, Andreu Ximenis i Jordi-Lluís Rovira sota la direcció dels arqueòlegs per Josep Maria Macias (ICAC), Andreu Muñoz (MBT/ICAC) i Imma Teixell (ICAC).
Tot plegat són activitats de recerca i de difusió en el marc dels projectes següents:
– Projecte de recerca arqueològica al recinte de culte de la seu del Concilium Prouinciae Hispaniae Citerioris. Tarragona (Tarragonès), Generalitat de Catalunya
– Parámetros analítico-evolutivos de las técnicas constructivas del noreste de la Tarraconense en época tardoantigua. Ministerio de Economía y Competitividad
– Equip de recerca d’Arqueologia tardoantiga i Cristiana Group (MIRMED-GIAC -ICAC/URV/UAB)