Diversos espais del MNAT i la URV acullen els dies 6 i 7 març la segona edició de les segones jornades Bessons Digitals.
Els dies 6 i 7 de març se celebra la segona edició de les jornades Bessons Digitals, impulsades conjuntament pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i el programa de digitalització del patrimoni cultural català Giravolt, de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat.
A través de diversos tallers teòrics i pràctics i una taula rodona, aquesta iniciativa explorarà les aplicacions al patrimoni cultural de la tecnologia 3D així com els reptes que la seva irrupció planteja en la gestió d’aquests recursos i el rol que han de jugar en la seva preservació i divulgació.
La 2a ed. de Bessons Digitals està impulsada pel MNAT, la URV, l’ICAC i el programa Giravolt de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat
Les jornades estan dirigides a l’alumnat de grau i postgrau de la URV, tot i que inclouen també propostes obertes al públic. Estan protagonitzades per una sèrie de tallers en què participaran una quarantena d’alumnes i que es desenvoluparan a espais i jaciments del MNAT per poder posar en pràctica les diferents tècniques amb les peces i monuments allà conservats.
L’ICAC-CERCA forma part de l’equip organitzador de les jornades, amb Diana Gorostidi (URV-ICAC), directora del grup de recerca ArPA-LIRA i Ignacio Fiz (URV-ICAC), de l’equip SETOPANT del grup de recerca MIRMED.
Tallers i debat sobre els reptes de la digitalització
En aquesta segona edició, Bessons Digitals planteja continuar l’exploració teòrica i pràctica sobre les tècniques de digitalització 3D iniciada en la primera edició celebrada el 2023, però ara amb un especial èmfasi sobre els reptes de la seva difusió i dinamització. Entre altres aspectes, s’analitzarà el paper d’aquesta tecnologia com a eina privilegiada per a la salvaguarda i la difusió patrimonial. Tot plegat sense oblidar tampoc la importància de la reflexió sobre les possibilitats, límits i reptes que planteja la seva aplicació.
Les jornades es divideixen en dos blocs: per una banda, quatre tallers dirigits a l’alumnat de Grau i Postgrau de la URV, en els quals es treballaran tècniques com la utilització d’ulleres de realitat virtual, l’escàner làser, la fotogrametria i el storytelling digital. Aquests tallers es desenvoluparan a Centcelles dimecres 6 de març i a la Necròpolis Paleocristiana i a la Biblioteca del MNAT dijous 7 de març.
Per altra banda, està previst un debat final, obert al públic, per posar en comú els reptes que suposa la divulgació d’aquests objectes digitals tant des dels museus com des d’altres institucions dedicades a la preservació, difusió i recerca al voltant del patrimoni.
El debat final de les jornades, un acte obert al públic, tindrà lloc dijous 7 de març a les 17 h a l’Aula 503 del Campus Catalunya de la URV i es podrà seguir també en línia en directe. El debat servirà per abordar estratègies de preservació i sostenibilitat dels projectes de digitalització, així com aspectes com la implementació d’una perspectiva de gènere en la difusió o l’empremta ambiental que suposa aquestes tecnologies. Us hi esperem!
Comptarà amb la participació de Mònica Borrell, directora del MNAT; Luz Gámiz, responsable d’storytelling de Giravolt; Claudio Prandoni, fundador d’AEDEKA, i Josep Maria García, responsable de Wasabi Produccions i del videomapping de la volta del Pallol. A més, estarà moderat per l’equip docent d’Humanitats Digitals de la URV.
Per a més informació o si teniu interès en cobrir per als vostres mitjans algun dels tallers o la taula rodona, podeu contactar amb:
Azahara Palomares azaharapalomares@gencat.cat / 977 78 48 75 / 678 00 32 77
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució catalana amb vocació internacional, puntera en la recerca i conservació del patrimoni arqueològic. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del llegat històric. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.