El passat 30 d’abril, l’ICAC-CERCA va acollir la quarta Comunitat de Transferència impulsada per la Fundació CERCA.
La Comunitat KTT és un punt de trobada per al personal dels centres CERCA dedicat a la transferència del coneixement. Aquesta xarxa està impulsada per la direcció d’ I-CERCA per tal d’oferir formació i recursos als centres, amb l’objectiu de fomentar la transferència i l’impacte social de la recerca.
La directora del CERCA, Laia Pellejà, i en Roger Cabezas, cap de projectes, van ser els encarregats d’obrir la jornada que va reunir a l’ICAC-CERCA a més d’una cinquantena de representants dels centres CERCA.
Al llarg del matí, diferents intervencions van posar el focus en les fórmules de col·laboració público-privades que permeten transferir coneixement cap als sectors industrials, biomèdics i culturals, entre d’altres, a partir de la posada en comú de casos d’èxits com les Unitats Mixtes de l’ICIQ, start-ups com JOLT o les impulsades per l’IISPV, o la iniciativa del Fons FITA encapçalada per Grow Venture Partners.
En el marc d’aquesta reflexió, el Dr. Josep Maria Palet, Director de l’ICAC, va presentar l’aposta estratègica del centre per la transferència del coneixement i la innovació, que s’ha materialitzat en la creació de la nova Unitat de Transferència i Impacte Social (UTIS); recentment reconeguda com a Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).
La Unitat de Transferència i Impacte Social (UTIS) de l’ICAC-CERCA, coordinada per la Dra. Marta Flórez, es va crear el setembre de 2023. Té l’objectiu de definir i implementar el Pla Estratègic de Transferència i Impacte Social del centre, i oferir formació i assessorament al personal investigador de l’ICAC.
Així mateix, es van presentar dos casos d’èxit de la transferència que s’està duent a terme des de l’ICAC-CERCA: el projecte TarrACrO-Polis (FCT-18-13482) i el projecte Catedral de Tarragona (CLT009/22/00102), co-dirigits pel Dr. Josep Maria Macias. L’investigador va destacar el treball conjunt que s’està desenvolupant amb el Museu Bíblic Tarraconense en el disseny i implementació dels recursos museogràfics i divulgatius. En aquest sentit, Eudald Tomasa, director general del Grup Transversal Cultura i Comunicació, va destacar com la recerca arqueològica que s’està realitzant a la Catedral és un dels fonaments dels itineraris patrimonials i culturals que s’ofereixen al públic.
També es van mostrar les accions i recursos desenvolupats a la Vall de Núria i Coma de Vaca (Queralbs, Ripollès) en el marc dels projectes ArqueoPirenaia (FCT-21-17298), ArqueoPirenaia II (FCT-23-18912) i Cultur-Monts (S1/4.6/EE0050), liderats pel Dr. Josep Maria Palet i la Dra. Marta Flórez. El treball conjunt amb els agents locals ha permès generar nous recursos patrimonials, didàctics i culturals al voltant dels paisatges culturals d’alta muntanya. La directora del Museu Etnogràfic de Ripoll, Roser Vilardell que va intervenir a través d’un vídeo, va destacar la importància de la incorporació del nou laboratori didàctic als recursos educatius del museu. Aquesta nova eina els hi permetrà explicar l’arqueologia que es desenvolupa al territori i vincular-la amb les seves pròpies col·leccions.
A la tarda, la jornada es va completar amb una activitat de match-making on els set centres CERCA d’Humanitats i Ciències Socials (ICAC, IPHES, ICRPC, ICP, CED, CREI, IBEI) van explorar possibles col·laboracions amb altres centres CERCA de l’àmbit de les STEM (IRTA, I2CAT, CIMNE). L’activitat estava emmarcada dins del Pla d’Impuls de la Transferència i la innovació en Ciències Socials i Humanitats del CERCA (SSH KT BOOSTER OF CERCA) i va ser tot un èxit, ja que va permetre detectar interessants sinèrgies entre els centres participants.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució catalana amb vocació internacional, puntera en la recerca i conservació del patrimoni arqueològic. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del llegat històric. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.