«El comerç mediterrani a Tarracona a les portes de l’Islam, segles VII i VIII dC».
El proper dilluns 28 de setembre, a les 10.30 h, el doctorand Francesc Rodríguez Martorell farà la lectura i defensa de la seva tesi doctoral, titulada «El comerç mediterrani a Tarracona a les portes de l’Islam, segles VII i VIII dC».
La recerca ha estat codirigida per Josep Maria Macias, investigador de l’ICAC, i Miguel Ángel Cau, professor de Recerca ICREA a la Universitat de Barcelona (ERAAUB).
Els membres del tribunal seran:
- Dr. Darío Bernal, Universitat de Cadis.
- Dr. Prof. Michel Bonifay, Universitat d’Ais-Marsella.
- Dr. Josep Anton Remolà, Universitat Rovira i Virgili.
→ Degut a la situació excepcional per la pandèmia causada pel coronavirus, l’acte serà semipresencial, amb un aforament limitat a quinze persones a la Sala d’actes de l’ICAC i la retransmissió en directe per videoconferència.
Enllaç a la videoconferència (via Microsoft Teams):
L’estudi de la ceràmica a Tarragona representa una de les tradicions científiques amb més recorregut a la península Ibèrica. Si ens cenyim al període tardoantic, destaquen els extraordinaris estudis amfòrics de Simon Keay, l’estudi conjunt del dipòsit del carrer Vila-Roma del Ted’A (Taller Escola d’Arqueologia), la tesi doctoral sobre la vaixella fina de taula de Xavier Aquilué i les monografies de ceràmica comuna de Josep Maria Macias i d’àmfores de Josep Anton Remolà.
Aquests estudis permeten constatar una rica dinàmica comercial i econòmica per als segles V i VI dC. No obstant això, per al període que ens ocupa aquí, la manca de bones seqüències estratigràfiques i els suposats problemes d’oferta i demanda de determinades categories ceràmiques, sumat a l’anomenat topos historiogràfic sobre la pèrdua de protagonisme dins del regne visigot a favor de la veïna Barcinona (l’actual Barcelona) i al suposat abandonament institucional de les elits eclesiàstiques davant la por omeia, van portar a interpretar aquest període com un epíleg urbà ineludible i decadent. (…)
Més informació