Els dies 2 i 3 de juny, el grup de recerca MIRMED organitza el «I Seminario ARTISAN. Criterios de clasificación de la cerámica común en la Antigüedad Tardía». Aquest s’emmarca dins del projecte de recerca «ARTISAN – Creando narrativas en la arcilla: Desentrañando cambios económicos y socioculturales a lo largo de los periodos visigodo y omeya en la península ibérica oriental (PID2023-153086NB-I00)«.
Descripció de l’esdeveniment:
La problemàtica principal en l’estudi de la ceràmica comuna és la regionalització o atomització cultural que reflecteixen els nombrosos contextos avui coneguts. Aquesta és una característica molt rellevant de la ceramologia tardoantiga i comporta l’assumpció que les seves anàlisis adquireixen només un caràcter complementari i restringit a cadascuna de les seves àrees d’estudi. Per això, s’assumeix una metodologia específica i singular, determinada pel criteri de cada investigador.
ARTISAN aborda aquesta realitat, des de la seva experiència entre Tarragona, Tortosa i València i, mitjançant aquest seminari, pretén establir nexes de diàleg i confrontació amb altres iniciatives. Malgrat la dificultat, hem d’insistir en la utilitat d’estandarditzar criteris d’anàlisi que, malgrat la diversitat manifesta, permetin interpretar homogèniament els processos de transformació cultural efectuats en un mateix context històric. Alhora, una caracterització homogènia de les diferents realitats ens aportaria elements de confrontació i caracterització entre elles.
Organitzadors:
Podeu consultar el programa aquí.