Tarragona (plaça d'en Rovellat, s/n)
El programa de divulgació científica a les ones Toquem Pedra, s’ubica des de 2021 al programa Què de què de Tarragona Ràdio i s’emet el tercer dimecres de cada mes, a partir de les 12:15 h, en directe.
El proper programa serà el dimecres 16 de març, a partir de les 12.15h, en directe!
Podeu seguir el programa en directe per Tarragona Ràdio i després estarà disponible en podcast aquí.
En els jaciments arqueològics, a més de les restes de construccions i materials (restes d’edificis, escultures, àmfores o monedes, per exemple), sovint trobem també restes de fauna (restes d’animals, com cranis, dents o fragments d’ossos).
La disciplina que se n’encarrega s’anomena arqueozoologia i estudia les societats humanes a partir de les restes de fauna que han deixat. La relació entre persones i animals afecta qüestions molt diverses, com: quin era el consum alimentari d’animals, quines parts dels animals es feien servir per a fabricar eines, quins animals es consideraven mascotes i com va ser la seva domesticació, com va sorgir la ramaderia, etc.
L’Abel Gallego, investigador de l’ICAC, ha acabat fa molt poc la seva tesi doctoral, precisament sobre pràctiques ramaderes a la tarraconense. Com s’alimentaven les ovelles domèstiques? Com es gestionaven els ramats? L’Abel Gallego ha trobat evidències d’aquestes pràctiques en l’anàlisi del desgast de les dents d’ovelles i altres restes de fauna trobades en diversos jaciments. Estudiant les marques que l’alimentació de les ovelles va deixar en les seves dents, es poden deduir coses com els farratges que menjaven o les condicions en què vivien.
El seu estudi s’ha centrat en l’època tardoantiga, una època amb molta transformació social, després de la caiguda de l’imperi romà i amb l’arribada dels visigots. Comparada amb el període romà o medieval, però, l’època tardoantiga ha estat poc estudiada.
La tesi de l’Abel Gallego ha permès determinar una referència en el desgast de les dents. És a dir, amb noves mostres de fauna, si se’ls aplica les mateixes anàlisis, es podran comparar els resultats i determinar les diferències en l’alimentació entre bestiars de dues zones diferents.
Els resultats del seu estudi mostren, també, com després del model de les villae de tradició romana, les societats de la tarraconense van preferir criar ovelles i cabres, deixant de banda suïns i bovins. Per què? Acompanya’ns en aquest Toquem Pedra per descobrir-ho!
Abel Gallego farà la defensa pública de la seva tesi doctoral, a l’ICAC, el proper 24 de març. Més informació.