En el marc del Festival Tarraco Viva, torna el Cicle de Documentals Arqueològics, que enguany celebra la seva XIII edició, en col·laboració amb el FICAB, Festival Internacional de Documentals Arqueològics del Bidasoa.
L’edició 2020 del Festival Romà de Tarragona arriba, aquesta setmana, amb una adaptació de formats i de la temàtica, després que hagués d’anul·lar-se a causa de la pandèmia la passada primavera. Com cada any, l’ICAC hi pren part amb l’aportació de coneixement expert i, molt especialment, amb la coordinació de la itinerància a Tarragona del Festival Internacional de Documentals Arqueològics, FICAB.
Les restriccions per al COVID-19 han resumit la selecció de projeccions a quatre títols. Una altra novetat és el canvi de localització de les projeccions, que enguany es faran únicament a l’Antiga Audiència de Tarragona.
Dilluns, 12 d’octubre (11 h). Sala d’actes de l’Antiga Audiència
La dona a Cartago Nova (VO CAST, 50′)
Qart Hadasht ha caigut! Els cartaginesos han estat derrotats! Roma ha vençut. Llarga vida a Cartago Nova! Dones i nenes de tota classe conviuen a la ciutat romana. Aquesta és la història d’aquestes matrones, llibertes i esclaves, de la seva vida privada i els seus moments més preuats, dels seus temors i les seves esperances, dels seus anhels i les seves conquistes. És la història de la dona a Cartago Nova.
Dimarts, 13 d’octubre (19 h). Sala d’actes de l’Antiga Audiència
El fantasma de palau (VO FR / VS CAST, 23′)
Què passaria si una jove arqueòloga es trobés amb un fantasma del passat, un romà que pogués transmetre en primera persona com es vivia fa dos mil anys a la ciutat d’Aventicum (Suïssa)? S’establiria un apassionant diàleg per a parlar dels principals monuments de la ciutat, les restes epigràfiques, els mosaics o les termes.
Tebtunis, una ciutat trobada (VO FR / VS CAST, 26′)
L’assentament de Tebtunis va ser fundat durant la XII dinastia egípcia, cap el 1800 aC, mantenint-se habitat fins el segle XII de la nostra era. Es tracta, per tant, d’un jaciment excepcional per a conèixer l’evolució del lloc des de temps faraònics fins a l’edat mitjana, passant per l’etapa hel·lenística i romana. Destaca, a més, per les restes de papirs i ostrakon conservats.
Dimecres, 14 d’octubre (19 h). Sala d’actes de l’Antiga Audiència
Bonaparte: la campanya d’Egipte. Els descobriments (VO FR / VS CAST, 52′)
Maig de 1798: Napoleó emprèn el seu somni oriental i desembarca a Egipte, bressol de la civilització, amb un contingent de soldats, marins i intel·lectuals. Un cop pacificat el país, els anomenats “savants” o savis, científics que acompanyaren les tropes, van poder per fi dedicar-se a descobrir les meravelles arqueològiques amagades al país. Però mentre l’expedició partia cap al sud, la campanya militar de Síria s’estancava. Després de tres anys de treball, els esdeveniments polítics i militars van obligar aquests pioners de l’egiptologia a tornar a França.
Consulta aquí el programa del Festival Tarraco Viva 2020
La temàtica del Festival Tarraco Viva 2020 versa sobre “La resiliència i la solidaritat a l’Antiga Roma”, per debatre i explorar com vivien a l’antiga Roma les pandèmies, els desastres i infortunis, les diferències entre les elits i la majoria de la gent, i com van saber ser resilients.
Aquest serà el fil conductor de l’acte inaugural, un debat moderat pel periodista Enric Calpena en què hi participa l’investigador Joaquín Ruiz de Arbulo (URV-ICAC), amb Irene Cordón, egiptòloga, i Jaume Descarrega, psicòleg i professor de la URV.
L’acte inaugural del Festival Tarraco Viva 2020 tindrà lloc a la torre de Minerva de les Muralles, el diumenge 11 d’octubre a les 11 h, i es retransmetrà en directe.
L’investigador Joaquín Ruiz de Arbulo (URV-ICAC) participa en altres activitats del Festival:
- Dilluns 12 (12 h), al Centre d’Entitats L’Era d’Altafulla amb la xerrada “Vil·les romanes. El refugi dels poderosos en temps d’epidèmies”.
- Els dies 13, 14, 15 i 16 d’octubre (19 h), a la web de Tarraco Viva, ofereix un cicle sobre quatre aspectes del dia a dia de l’Antiga Roma: l’habitatge, la salut, el treball i el lleure.
- Dimecres 14 (19 h) per streaming, fa la xerrada “Euploia, bona travessia”, sobre la mitologia nàutica que pescadors i mariners mediterranis, fenicis, púnics, grecs i romans van crear per assegurar la pau amb els déus i la fortuna de les seves empreses.
- Dijous 15 d’octubre (19 h), a l’Antiga Audiència, conversa amb el periodista Ricard Lahoz sobre la vida diària a la capital de l’Imperi: “Viure i sobreviure a l’Antiga Roma”.
- Dissabte 17 d’octubre (12 h), condueix “L’enigma de la Torre dels Escipions”, una visita al monument.