Per primera vegada l’ICAC s’afegeix a la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència (11 de febrer). El Comitè d’igualtat de l’Institut ha programat les activitats següents:
1. Sessió oberta “Dones i arqueologia”
El dilluns 12 de febrer a les 11.30 hores a la seu de l’ICAC:
– «Estudioses del món antic: Margherita Guarducci”, a càrrec de Jesús Carruesco
– “Les dones de l’arqueologia catalana”, a càrrec de Marta Prevosti
– “La presència de les dones als congressos de l’ICAC”, a càrrec de Lydia Gil
2. Xerrades taller a l’IES Torreforta (Tarragona)
Amb alumnes de 3r d’ESO:
– Lídia Colominas, investigadora postdoctoral de l’ICAC (dijous 8 de febrer, 11.40-13.15 h): «Arqueologia i desigualtats»
Arqueologia i desigualtats és una xerrada taller en què s’explicaran els conceptes bàsics de l’arqueologia i es desmuntaran alguns tòpics que la persegueixen. També descobrirem com des de l’arqueologia podem ajudar a construir un món més just. Sempre hi ha hagut rics i pobres? Sempre hi ha hagut desigualtats entre homes i dones? Hi ha societats més avançades que altres? La immigració és un problema? Què en penseu?
– Ada Lasheras, investigadora predoctoral de l’ICAC (dijous 15 de febrer, 11.40-13.15 h): «Arqueologia en femení»
En aquesta xerrada taller descobrirem el paper de les dones dins l’àmbit arqueològic. No només coneixerem algunes de les primeres arqueòlogues, grans pioneres com Gertrude M. Lowthian Bell, sinó també la situació de les dones dins la ciència i l’arqueologia avui dia. Ens traslladarem també a segles i segles enrere, fins a arribar a l’Antiguitat, per esbrinar quins rols van desenvolupar les dones a l’antiga Roma. De ben segur que us sorprendran!