Lídia Colominas Barberà

Investigadora (R3), Àrea de recerca, Investigadora Ramón y Cajal.
Membre, Equip de recerca: Arqueologia del paisatge (GIAP).
Camps d'expertesa: Arqueozoologia, Arqueologia del paisatge, Arqueologia d'espais rurals, Alimentació a l'antiguitat.
Codi ORCID: 0000-0001-6838-5814
lcolominas@icac.cat
977249133 ( ext. 226)
Breu currículum

Doctora per la Universitat Autònoma de Barcelona (2009).

Entre els anys 2008 i 2011 va estar contractada com a tècnica especialista del Laboratori d’Arqueozoologia del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Al 2011 va obtenir una beca postdoctoral del ‘Programa Nacional de Movilidad’ per desenvolupar la seva pròpia recerca al McDonald Institute for Archaeological Research, University of Cambridge (UK) (2012-2014). El projecte consistia en estudiar la variabilitat morfològica i fenotípica dels bovins vinculada amb la conquesta romana de la Península Ibèrica.

Al 2015 es va incorporar al l’ICAC amb un contracte Juan de la Cierva, al qual li va seguir un contracte postdoctoral propi de l’ICAC, que li van permetre dur a terme una investigació sobre la ramaderia i el moviment d’animals en època ibèrica i romana en zones d’alta muntanya (Pirineus orientals).

Des del 2021 és investigadora Ramón y Cajal.

Ha realitzat estades d’investigació a l’Institut des Sciences de l’Evolution, Montpellier (2015), al LMU-Lehrstuhl für Paläoanatomie, Munich (2016) i a l’AMNH, New York (2017).

La seva recerca se centra en l’estudi de les interaccions entre els animals i les societats del primer mil·lenni ane i canvi d’era a la Mediterrània occidental des d’una aproximació arqueozoològica. Més concretament, ha desenvolupat la seva recerca en l’estudi de l’alimentació, la ramaderia, el comerç d’animals i les pràctiques rituals d’aquestes societats del passat. A nivell metodològic, ha integrat a la seva recerca les anàlisis paleogenètiques i la morfometria geomètrica.