Barcelona (c. Mallorca, 207)
Arriba la XVII edició del Fòrum Auriga! L’ICAC hi participa amb tres comuniucacions:
Sessió 10.30 h – 12 h.
1. «Una primera aproximació als marbres de Baetulo«, Andrea Collado (ICAC) i Esther Gurri (Museu de Badalona).
L’estudi dels marmora ens aporta nous coneixements sobre Baetulo. En aquest cas, es prsenten els resultats d’un estudi unificat i revisió de fragments de marbres procedents de diferents excavacions dels diferents espais públics de la ciutat romana; incloent dues termes públiques, el fòrum de la ciutat, el teatre i un espai on es van documentar tabernae, el decumanus maximus i dos cardines, d’entre altres edificacions romanes.
Aquest estudi ens permet contribuir en el coneixement d’aquests espais, en la marmorització d’aquests i en el panorama sòcio-econòmic de la ciutat.
En el marc del projecte de recerca El Mensaje del mármol: Prestigio, simbolismo y materiales locales en las provincias occidentales del imperio romano entre época antigua y alto-medieval a través del caso de Hispania y Aquitania (PGC2018-099851-A-I00).
2. «Els missatges ocults dels marbres romans: una proposta didàctica», Andrea Collado (ICAC) i Teresa Buey (ICAC).
L’estudi dels marbres i altres roques ornamentals en època romana ha cridat l’interès de nombrosos estudiosos en les últimes dècades. No obstant, la seva divulgació a públic no especialitzat sovint és una tasca pendent.
En el marc dels objectius de l’equip de recerca en Arqueometria i Produccions Artístiques (ArPA) de l’ICAC estem treballant en la divulgació dels nostres resultats al públic general. En aquest sentit, presentem una proposta de comunicació que aborda una activitat didàctica que pretén apropar temàtiques com l’ús i difusió dels materials lapidis de prestigi en època romana a un públic familiar.
Aquest projecte es va posar en marxa en el marc de la Nit Europea de la Recerca de Tarragona a l’any 2022 a infants d’una forquilla d’edat aproximada de 5 a 12 anys. L’objectiu del projecte consisteix en donar a conèixer als infants l’ús, procedència i simbolisme de pedres ornamentals d’arreu de l’Imperi romà presents a Tarraco, així com aquelles que s’extreien als voltants de la ciutat. El públic va poder interactuar amb mostres de diferents tipus de pedres ornamentals mitjançant la creació fictícia d’un habitatge romà.
L’activitat està relacionada amb els resultats del projecte de recerca SULMARE: Sulcato marmore ferro. Canteras, talleres, artesanos y comitentes de las producciones artísticas en piedra en la Hispania tarraconensis (PID2019-106967GB-I00).
Sessió 12.30 h – 14 h.
3. «La sitja 3 del Vilar (Valls). Resultats preliminars de l’estudi dels materials procedents de les excavacions de 1983», Joan Canela (ICAC), Antoni Corrales (ICAC), Esther Fabra (IEV), Samuel Burguete (IEV).
Les sessions són presencials, a la seu dels Amics de la UNESCO Barcelona (c. Mallorca, 207). Cal inscripció prèvia a través de la web: www.auriga.cat