Breve currículum
Jordi López és doctor en Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia per Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (2004) amb una tesi sobre les basíliques paleocristianes de Tàrraco. Va estar durant vuit anys vinculat a la Universitat Rovira i Virgili treballant com a tècnic del Servei Arqueològic. Durant aquell període va dirigir una quarantena d’excavacions d’urgència principalment a Tarragona i el seu territori. També va dur a terme tasques de catalogació del patrimoni (carta arqueològica) i de difusió com a assessor científic de la maqueta de la Tàrraco romana. És director del Butlletí Arqueològic que publica la Reial Societat Arqueològica Tarraconense des de l’any 2001, on també ha coordinat diversos seminaris. Ha obtingut els premis d’investigació Pons d’Icart en la seva IV edició (1993), Enric Bayerri (compartit) en la seva XXVI edició (2021) i el Premi Tarraco en la seva XI edició (2021).
És autor de més d’un centenar d’articles principalment sobre arqueologia paleocristiana, món funerari, termes romanes, vil·les i món rural, epigrafia, numismàtica i ceràmica. És autor dels llibres La vil·la romana de la Barquera (Perafort, Camp de Tarragona) (1993); Les basíliques paleocristianes del suburbi occidental de Tarraco (2006); Terracotes arquitectòniques romanes. Les troballes de la plaça de la Font (2008) (conjuntament amb Lluís Piñol), Excavación de la cantera del puerto de Tarragona, de Bonaventura Hernández Sanahuja. Edició facsímil i estudi introductori (2017); L’església de la Mussara. Un viatge de 900 anys (2018) (conjuntament amb Josep M. Puche, Anna Isabel Serra); L’antic museu de la Societat Arqueològica Tarraconense (2020); i El Terrer Roig (Jesús, Tortosa). Una ocupació militar entre l’antiguitat i l’època contemporània (conjuntament amb altres autors) (2022). Ha estat co-editor dels llibres La utilització de l’aigua a les ciutats romanes (1993); Valls i la seva història. Prehistòria i Història Antiga (2008); i Actes del Simposi internacional L’ager Tarraconensis. Paisatge, poblament, cultura material i història (2013). També ha estat el secretari científic del I, II, III i IV congressos Tarraco Biennal (el primer d’epigrafia i societat, el segon en commemoració el bimel·lenari de la mort d’August, el tercer sobre circs romans i el IV sobre arqueologia paleocristiana hispànica) i ha tingut cura de l’edició de les actes, publicades els anys 2013, 2015, 2017 i 2019 respectivament.
En el marc de l’ICAC, on és des de l’any 2002, ha dirigit el projecte Tàrraco paleocristiana. El suburbi del Francolí (2002-2004); ha participat l’obra Planimetria arqueològica de Tàrraco (2005); ha dirigit el projecte Les terracotes de la plaça de la Font de Tarragona; ha col·laborat en la catalogació del fons bibliogràfic del prof. Pere de Palol (2007) i ha elaborat el Pla Director de la vil·la romana de La Llosa a Cambrils (2008). Els anys 2009 i 2010 ha treballat en el projecte Ager Tarraconensis i després en les excavacions i estudi de la pedrera romana del Mèdol (2013). Actualment estudia temes d’arqueologia militar romana (projecte Testimonis arqueològics de la segona Guerra Púnica al Camp de Tarragona) i els aqüeductes de Tàrraco (projectes Els aqüeductes de Tàrraco i Aquae Tarraconem ductae).