En el marc de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el Comitè d’Igualtat de l’ICAC ha organitzat una xerrada divulgativa amb la investigadora postdoctoral Elena Duce*, amb qui ens endinsarem a les visions historiogràfiques de les dones a l’antiga Grècia, i en el problema de les fonts, així com en allò que creiem sabut sobre el paper de les dones en relació al matrimoni. El ritus atenenc i el paper que hi tenia la ciutadania han estat temes àmpliament recollits a les bibliografies, però encara és necessària la reflexió al voltant del paper específic de les dones: subjecte passiu però part essencial en les unions matrimonials.
* Elena Duce s’incorporarà com a investigadora postdoctoral a l’ICAC el proper 1 d’abril, gràcies a la convocatòria CIP de l’ICAC (convocatòria per a la contractació de personal investigador postdoctoral en formació 2020) i sota la supervisió científica de l’investigador URV-ICAC Jesús Carruesco.
Buscando yernos, casando hijas: el matrimonio en la Atenas antigua
En esta breve charla en torno a la jornada del 8 de marzo se plantea una visión global sobre la importancia del matrimonio en la Grecia Antigua. El matrimonio es una institución familiar y política que permite la legitimación de los hijos y que es controlada por la polis. Los padres mantienen durante años a sus hijas para sacar ventaja de su futuro enlace, mientras que las mujeres son un sujeto pasivo en el proceso. En Atenas las mujeres no forman parte del cuerpo político pero su papel en la legitimidad de los hijos y en el mantenimiento de los ritos políados es esencial. Por ello son vigiladas por sus familiares, ya que la defensa de su honor afecta a todos los miembros y son usadas como moneda de cambio en el establecimiento de alianzas políticas.
Enllaç a la xerrada en directe / Enlace / Link