Tarragona (plaça d'en Rovellat)
Dimarts 7 de maig s’inaugura el XII Cicle de documentals arqueològics a l’ICAC, amb la projecció d’una selecció de documentals de tema arqueològic que van participar al prestigiós Festival Internacional de Cinema Arqueològic del Bidasoa.
Dimarts 7 de maig:
- 16:30 h. T’expliquem l’arqueologia [7’]
- 16:40 h. Ingeniería romana: Acueductos I [57’]
17:40 h. Pausa
- 17:55 h. Ingeniería romana: Acueductos II [50’]
Ingeniería Romana: Acueductos I
(2013) Dirigit per José Antonio Muñiz.
Durada: 57′
Idioma: Castellà
Producció: Digivisión Structuralia RTVE
Un dels camps en què més va destacar el geni dels romans va ser el de l’enginyeria. Gràcies al seu domini de la topografia i la construcció, van dur a terme impressionants obres, entre les quals destaquen els aqüeductes. Aquest documental posa l’espectador en la pell de l’enginyer encarregat de la construcció d’un d’aquests aqüeductes i l’ajuda, a través d’espectaculars simulacions per ordinador combinades amb imatges reals, a entendre els recursos tècnics que van fer possible els proveïments d’aigües més impressionants de l’antiguitat.
Ingeniería Romana: Acueductos II
(2018) Dirigit per José Antonio Muñiz.
Durada: 50′
Idioma: Castellà
Producció: Digivisión Structuralia RTVE
Un dels camps en què més va destacar el talent dels antics romans va ser el de l’enginyeria aplicada a la construcció d’obres públiques. El proveïment d’aigua de les ciutats va requerir el desenvolupament de sofisticades tècniques i l’aixecament d’aqüeductes que podien arribar a recórrer desenes de quilòmetres. També s’havien d’adaptar el traçat del canal que transportava l’aigua a les irregularitats topogràfiques del terreny, aconseguint solucions arquitectòniques que encara avui en dia causen sorpresa.
Dimecres 8 de maig:
- 16:30 h. La estela de tormenta: revelaciones sobre el éxodo y plagas de Egipto [65’]
17:35 h. Pausa
- 17:50 h. T’expliquem l’arqueologia [7’]
- 18:00 h. Metellinum, Tesoros al descubierto [36’]
La Estela de la Tormenta: revelaciones sobre el Éxodo y las plagas de Egipto
Direcció: Olivier Vandersleyen.
Durada: 65′
Idioma: Francès (amb subtítols)
Producció: Widescreen
Fa 50 anys, l’egiptòleg belga Claude Vandersleyen traduir un deixant localitzada al temple egipci de Karnak. Erigida pel faraó Ahmose al començament de la dinastia XVIII, la inscripció descriu una terrible tempesta. Investigadors de la Universitat de Chicago han proposat que la referència tingui a veure amb l’erupció de Thera, el volcà que va destruir part de l’illa de Santorini fa uns 3.500 anys. Però i si el deixant també es referís a les famoses plagues d’Egipte descrites en l’Èxode bíblic?
Metellinum, tesoros al descubierto
Durada: 36′
Idioma: Castellà
Direcció: Eduardo Gutiérrez
Producció: Canal Extremadura TV
Coincidint amb l’obertura al públic del teatre romà de Medellín (Badajoz), es va rodar aquest documental on es plasma la troballa, les excavacions, i la posterior restauració i museïtzació per convertir el conjunt en un jaciment visitable. Per a això comptarem amb el testimoni dels seus protagonistes: arqueòlegs, veïns i institucions. Aquest procés que va durar quatre dècades, va aconseguir treure a la llum una de les joies del patrimoni extremeny que va canviar el dia a dia del municipi de les Vegas Altes.
Dijous 9 de maig:
- 16:30 h. T’expliquem l’arqueologia [7’]
- 16:40 h. Investigaciones en aguas profundas: La pista del vino [26’]
- 17:10 h. Investigaciones en aguas profundas: El tesoro de la isla de Batz [25’]
17:35 h. Pausa
- 17:50 h. Siguiendo nuestras huellas: el viajero galoromano [26’]
Investigaciones en aguas profundas: la pista del vino
Durada: 26′
Idioma: Francès
Direcció: Guilain Depardieu
Producció: Gedeon Programmes
La sèrie “Investigacions en aigües profundes” recull les més punteres exploracions arqueològiques subaquàtiques que ha desenvolupat el Departament d’Investigacions Arqueològiques Subaquàtiques i Submarines de França, més conegut com DRASSM. La profunditat a la qual es troben alguns derelictes impedeix la immersió, de tal manera que el Departament utilitza robots per prospectar, localitzar i identificar vaixells enfonsats de molt diverses èpoques. És el cas d’aquest derelicte d’època romana amb un impressionant carregament d’àmfores que aporta interessant informació sobre les rutes de navegació i el comerç en l’Antiguitat.
Investigaciones en aguas profundas: el tesoro de la isla de Batz
Durada: 25′
Idioma: Francès
Direcció: Guilain Depardieu
Producció: Gedeon Programmes
Segona entrega d’aquesta sèrie que explora el fons marí per localitzar vaixells enfonsats. En aquesta ocasió, les prospeccions dutes a terme pel DRASSM condueixen els arqueòlegs fins a l’illa de Batz, a la regió francesa de Bretanya, on localitzen unes restes romà amb un carregament de més de 800 lingots d’estany. A través d’un exhaustiu estudi de la tipologia i disposició dels lingots, aniran obtenint una valuosa informació sobre el comerç de l’estany en els segles III i IV dC.
Siguiendo nuestras huellas: el viajero galoromano
Idioma: Francès
Direcció: Agnes Molia i Nathalie Laville
Producció: Tournez s’il vous plait
Amb l’arribada dels romans, la Gàl·lia coneix un gran desenvolupament dels mitjans de transport que va a modificar profundament la societat: els productes circulen, però també ho fa la informació, les creences i la tecnologia. Els viatgers, portadors de les novetats, participen activament en la unitat i la riquesa de la civilització galoromana.