Tarragona
La Nit Europea de la Recerca torna per cinquè any consecutiu amb rècord d’activitats!
Amb el lema “Recerca pel canvi”, més de 150 investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca del territori participen en aquest esdeveniment internacional de divulgació científica.
L’activitat central serà la Fira de tallers del proper 30 de setembre a la plaça Corsini de Tarragona (de 16.30 h a 21.00 h).
L’ICAC hi participa amb tres tallers:
- «Els missatges ocults dels marbres romans», amb Andrea Collado i Teresa Buey, membres de la Unitat d’Estudis Arqueomètrics de l’ICAC.
Les tècniques analítiques més capdavanteres ens permeten entendre les societats del passat a través dels materials. Us proposem un viatge a l’interior de marbres i altres pedres ornamentals que s’utilitzaven en l’època romana amb el repte d’esbrinar-ne la procedència i la composició, i descobrir per a què es feien servir.
- «Gaudiu del patrimoni en 3D», amb Josep Maria Puche, membre del servei de Tecnologies de Documentació Gràfica de l’ICAC.
Mitjançant les tecnologies de construcció de models tridimensionals podreu fer un recorregut virtual per l’acròpolis de Tàrraco i observar les principals construccions romanes d’aquest emplaçament tan singular. Aprofiteu aquesta oportunitat única per conèixer un dels fenòmens històrics i arquitectònics cabdals de la ciutat de Tarragona.
- «Les dues cares de la moneda», amb Òscar Caldés, investigador de l’equip de recerca en Arqueologia Cristiana i de l’Antiguitat Tardana.
Un viatge fascinant al món de la numismàtica a partir de jocs, identificació de monedes ibèriques, romanes, tardoantigues i medievals.
Es faran també xerrades divulgatives a Reus, una exposició sobre castells i ciència, una ruta científica i tallers i xerrades a instituts.
La celebració de la Nit Europea de la Recerca a Tarragona està coordinada i organitzada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb la participació de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).