Tarragona (carrer Major, 14)
Els Munts és una de les vil·les aristocràtiques més ben conservades de la Hispània romana. Situada en un marc incomparable, propera a la platja, fou destinada a l’oci i el lleure de les elits de Tàrraco i, de ben segur, va tenir un paper clau en les seves relacions socials, polítiques i econòmiques; destacant l’estada a Tàrraco de l’emperador Adrià durant l’hivern de 122 al 123 dC, un esdeveniment d’enorme impacte que requeria una residència digna del personatge.
Amb una documentació en gran part inèdita o publicada de forma preliminar i dispersa, el MNAT publica una monografia que posa a l’abast de la comunitat científica i el públic en general els resultats de gairebé setanta anys d’intervencions arqueològiques i estudis sobre la vil·la romana dels Munts (Tàrraco).
La presentació d’aquesta publicació anirà a càrrec del Dr. Josep Maria Palet, director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, i es durà a terme als Serveis Territorials de Cultura (Carrer Major, 14) de Tarragona.
La monografia Vil·la romana dels Munts (Tarraco), editada per Joan Anton Remolà (MNAT), compta amb dos capítols elaborats per investigadors i investigadores dels grups de recerca ArPA i GIAP de l’ICAC!
⇒ Anna Gutiérrez Garcia-M. i Laura Galán Palomares (ArPA) han participat amb els resultats preliminar de l’estudi del programa decoratiu marmori que va revestir els murs de la pars urbana d’aquesta gran vil·la. Signen el capítol «El programa decoratiu marmori».
Aquesta investigació s’ha desenvolupat a partir de la revisió detallada de cadascun dels més de 5.000 fragments de marmora recuperats durant les diferents campanyes d’excavació, per tal de proporcionar un panorama actualitzat sobre la plètora de materials emprats, el volum aproximat d’ocupació i la funció que van jugar. Amb això, les autores proposen algunes consideracions sobre el rol de les roques ornamentals dins de la fisonomia arquitectònica de la vila; unes roques sense parangó en la seva època a tota la meitat nord del conventus Tarraconensis, i la rellevància socioeconòmica dels promotors responsables d’aquesta magnífica obra edilícia.
⇒ Lídia Colominas (GIAP) i Katie Tardio (UNC-Chapel Hill) signen el capítol sobre la dieta dels habitants de la vil·la des de l’aproximació de l’arqueozoologia: «Contextos faunístics: una finestra a la ramaderia i a la dieta càrnica dels Munts«. Més info aquí!
Lídia Colominas i Katie Tardio (UNC-Chapel Hill) presenten els resultats preliminars de l’estudi que s’està duent a terme de les restes de fauna que es van recuperar a la vil·la romana dels Munts, una edificació situada a 14 quilòmetres de Tàrraco. Fins ara s’han analitzat més de 800 restes que es poden datar entre els segles iii i v, que són les que es presenten en el capítol.Aquestes primeres dades arqueozoològiques dels Munts permetran aportar informació molt valuosa sobre aquesta coneguda finca costanera; proporcionaran informació sobre l’economia de la vil·la, incidint en aspectes com la gestió i l’explotació que es va dur a terme dels animals i les preferències alimentàries dels seus habitants.
Entrada lliure. Us hi esperem!