Tarragona
El programa de divulgació científica a les ones Toquem Pedra, s’ubica des de 2021 al programa Què de què de Tarragona Ràdio. Per a la temporada de 2023, el programa s’emetrà el tercer dilluns de cada mes, a les 10 h, en directe.
El proper programa serà el dilluns 12 de juny, a partir de les 10 h, en directe!
Els ingredients invisibles de l’arquitectura al final de la prehistòria, amb María Pastor (UA-ICAC) i Marta Mateu #MIRMED.
Com era l’arquitectura en els últims anys de la prehistòria i principis de la protohistòria? Sabies que llavors les edificacions es feien amb fang, terra i altres materials que la població reutilitzava a partir dels residus que es generaven en el dia a dia? Per a poder conèixer més a fons aquestes tècniques constructives, els arqueòlegs han de mirar amb lupa les restes arqueològiques i detectar materials orgànics que són invisibles als nostres ulls, com ara cendres, palla, fem i, fins i tot, es podrien haver utilitzat sucs de plantes, orina, sang o llet.
Això vol dir aplicar tècniques d’anàlisi bioquímica (més aplicades fins ara a l’estudi de recipients ceràmics o sòls) a un conjunt de substàncies, naturals i antròpiques, que els nostres avantpassats utilitzaven per a estabilitzar i decorar les seves construccions: derivats de plantes, calç, guix, pigments, cendres (residus domèstics reaprofitats), palla o fems.
Un projecte finançat per la prestigiosa Fundació Palarq durà a terme, de manera pilot, una anàlisi d’aquest tipus a partir d’un conjunt de mostres recollides a una vintena d’assentaments del surest de la península Ibèrica que daten d’entre el III i el I mil·lenni abans de Crist. Els resultats ens permetran fer una nova aproximació a les estratègies de la població d’aquell temps per a construir les seves cases a partir dels recursos que tenien més a mà.
Al capdavant d’aquest projecte hi tenim María Pastor, ara investigadora a la Universitat d’Alacant però que continua vinculada a l’ICAC, on va ser investigadora postdoctoral de 2020 a 2022. Compta amb la col·laboració de Marta Mateu, investigadora Beatriu de Pinós al grup MIRMED de l’ICAC.
El projecte porta per títol: «Economia circular i innovació tecnològica en les receptes arquitectòniques: identificació de substàncies aplicades a l’edificació amb terra durant la prehistòria recent al sud-est de la península Ibèrica». Sabem que en aquelles societats es duia una vida agrícola i ramadera. Però, quin era el grau d’explotació dels recursos naturals? Com reutilitzaven els seus residus? Es tractava d’una mena d’economia circular? Quines solucions van trobar per a mantenir i millorar les seves cases?