María Pastor Quiles

Investigadora postdoctoral (R2), Àrea de recerca.
Membre, Equip de recerca: Arqueologia Protohistòrica.
Camps d'expertesa: Arquitectura domèstica, Protohistòria, Arqueologia de l'arquitectura.
Codi ORCID: 0000-0001-6112-6422
mpastor@icac.cat
Breu currículum

Llicenciada en Història (2014) per la Universitat d’Alacant (UA), amb premi extraordinari i premi nacional de fi de carrera i Màster en Arqueologia (2015). Ha treballat com a investigadora predoctoral en el Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina d’aquesta universitat, amb un contracte FPU del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, formant part del grup d’investigació VIGROB-098 “Prehistòria i Protohistòria”. Ha desenvolupat col·laboracions docents en estudis de Grau i Màster (UA, 2015-2020) i participat en xarxes d’investigació en docència universitària. En 2019 va obtenir el Doctorat amb esment internacional amb la tesi doctoral “La construcción con tierra en la Prehistoria reciente del Levante meridional de la península ibérica: materiales, técnicas y procesos constructivos”, dirigida pel Dr. F. Javier Jover (UA).

Ha desenvolupat diferents comunicacions en congressos i cursos, així com publicacions en llibres i revistes científiques. És autora de La construcción con tierra en arqueología: teoría, método, técnicas y aplicación (2017, Publicacions de la UA) i coautora de On cob balls, adobe and daubed straw plaits: A glossary on traditional earth building techniques (walls) in four languages (2019, Landesamt für Denkmalpflege und Archäologie Sachsen-Anhalt), desenvolupat en col·laboració amb investigadores de diferents països.

Ha realitzat estades d’investigació en el Departament d’Arqueologia de la Universitat de Reading (2016) i de la Universitat de Southampton (2017, 2018), al Regne Unit, així com en l’Oficina de Conservació del Patrimoni i Arqueologia de Saxònia-Anhalt d’Halle, Alemanya (2017). També ha sigut Visiting Scholar en la Universitat de Cambridge (2021).

Posseeix àmplia experiència en excavacions arqueològiques de diferents cronologies prehistòriques, així com del període romà. En els últims anys, ha participat en els equips de Cova dels Calderons (La Romana, Alacant), Caramoro I (Elx, Alacant) i Laderas del Castillo (Callosa de Segura, Alacant), així com en Gorgociles del Escabezado i Cerro del Tío Pimentón (Jumilla, Múrcia), col·laborant amb el projecte “Espacios sociales y espacios de frontera durante el Calcolítico y la Edad del Bronce en el Levante de la península ibérica” (HAR2016-76586-P). Col·labora amb l’equip de la ciutat protohistòrica de Peña Negra (Crevillent, Alacant), en el marc del projecte “Fenicios e indígenas en el sureste de la península ibérica: Bronce final y Hierro antiguo entre el Vinalopó y el Segura” (HAR2017-87495-P) i ha participat en els projectes internacionals d’investigació arqueològica en la Vila romana de Rufio (Giano dell’Umbria, Itàlia) i en l’estudi del derelicte altoimperial Mariposa E en Alguer (Sardenya, Itàlia) (ACIE17-10), així com en el projecte “Alfares y relaciones comerciales en época altoimperial. Análisis de la producción anfórica del litoral central de Hispania Tarraconense (Arcea)” (GRE16-03).

La seua línia d’investigació principal es centra en l’estudi arqueològic de materials i tècniques constructives, amb una metodologia multidisciplinària basada en l’anàlisi macroscòpica, complementada amb anàlisis microscòpiques i aproximacions etnoarqueològiques i experimentals. En aquest camp, ha avaluat treballs científics per a revistes com InterSecciones en Antropología (l’Argentina) i Gremium (Mèxic). També ha desenvolupat xarrades divulgatives, principalment en col·laboració amb la iniciativa “11 de febrer. Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència” (2018, 2019) i #100tífiques (2021) i participat en la Nit Europea de la Investigació (UA, 2019). A més, ha desenvolupat altres línies d’investigació relacionades amb l’estudi de la percepció de la desigualtat de gènere durant la Prehistòria i l’Antiguitat en l’alumnat d’Història, així com amb l’androcentrisme i el sexisme en les imatges de la Prehistòria.

Ha sigut investigadora col·laboradora júnior de l’INAPH i és professora del Màster en Història del Món Mediterrani i les seues regions: De la Prehistòria a l’Edat mitjana i del Máster Universitari en Arqueologia Professional y Gestió Integral del Patrimoni (UA), estant acreditada per a la categoria de Professor contractat doctor (2020) d’ANECA.

Actualment és investigadora postdoctoral a l’ICAC amb un contracte Juan de la Cierva-formació del Ministeri de Ciència i Innovació (2020-2022), en l’equip de recerca “Arqueologia protohistòrica”, col·laborant en el projecte “Estudi transdisciplinar i experimental d’estructures de combustió en el Mediterrani occidental durant la protohistòria (1r mil·lenni a. C.)” (PID2019-104661GB-I00 / AEI), dirigit per la Dra. Maria Carme Belarte.

https://icac.academia.edu/Mar%C3%ADaPastorQuiles

https://www.researchgate.net/profile/Maria_Pastor_Quiles