Breu currículum
Llicenciada en Història (2014) per la Universitat d’Alacant (UA), amb premi extraordinari i premi nacional de fi de carrera i Màster en Arqueologia (2015). En 2019 va obtenir el Doctorat amb esment internacional i premi extraordinari amb la tesi doctoral “La construcción con tierra en la Prehistoria reciente del Levante meridional de la península ibérica: materiales, técnicas y procesos constructivos” (UA) .
Ha desenvolupat comunicacions diverses en congressos i cursos, així com publicacions en llibres i revistes científiques. Entre d’altres, és autora dels llibres La construcción con tierra en arqueología: teoría, método, técnicas y aplicación (2017, Publicacions de la UA) i coautora de On cob balls, adobe and daubed straw plaits: A glossary on traditional earth building techniques (walls) in four languages (2019, Landesamt für Denkmalpflege und Archäologie Sachsen-Anhalt), desenvolupat en col·laboració amb investigadores de diferents països.
Ha realitzat estades d’investigació en el Departament d’Arqueologia de la Universitat de Reading (2016) i de la Universitat de Southampton (2017, 2018), al Regne Unit, així com en l’Oficina de Conservació del Patrimoni i Arqueologia de Saxònia-Anhalt d’Halle, Alemanya (2017) i a l’Institut Arqueològic Alemany a Berlin (2022). També ha sigut Visiting Scholar en la Universitat de Cambridge (2021), així com al Centro de Arqueologia da Universidade de Lisboa – UNIARQ i al Dipartimento dei Beni Culturali della Università degli Studi di Padova (2023).
La seua línia d’investigació principal es centra en l’estudi arqueològic de materials i tècniques constructives, amb una metodologia multidisciplinària basada en l’anàlisi macroscòpica, complementada amb anàlisis microscòpiques i aproximacions etnoarqueològiques i experimentals. En aquest camp, ha avaluat treballs científics per a revistes com InterSecciones en Antropología (l’Argentina) i Gremium (Mèxic). També ha desenvolupat xarrades divulgatives, principalment en col·laboració amb la iniciativa “11 de febrer. Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència” (2018, 2019) i #100tífiques (2021, 2022) i participat en la Nit Europea de la Investigació (UA, 2019). A més, ha desenvolupat altres línies d’investigació relacionades amb l’estudi de la percepció de la desigualtat de gènere durant la Prehistòria i l’Antiguitat en l’alumnat d’Història, així com amb l’androcentrisme i el sexisme en les imatges de la Prehistòria.
Forma part de la comunitat EAA Archaeology and Gender in Europe (AGE), Association for early career Women Archaeologists and Paleontologists (AWAP), Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas (AMIT) i de la Red Iberoamericana PROTERRA.
Ha sigut investigadora postdoctoral a l’ICAC amb un contracte Juan de la Cierva-formació del Ministeri de Ciència i Innovació (2020-2022), a l’equip de recerca “Arqueologia protohistòrica”, col·laborant en el projecte “Estudi transdisciplinar i experimental d’estructures de combustió en el Mediterrani occidental durant la protohistòria (1r mil·lenni a. C.)” (PID2019-104661GB-I00 / AEI), dirigit per la Dra. Maria Carme Belarte.
Actualment és investigadora Margarita Salas a l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d’Alacant.
https://alicante.academia.edu/Mar%C3%ADaPastorQuiles
https://www.researchgate.net/profile/Maria_Pastor_Quiles