Avui s’ha inaugurat la Sala de l’Exedra del Museu Diocesà) fruit d’un projecte de recuperació i museïtzació d’aquest recinte al Claustre de la Catedral.
D’aquesta manera, per primera vegada s’integra el patrimoni romà en la visita a la Catedral.
Ha presidit l’acte Jaume Pujol Balcells, arquebisbe de Tarragona, i hi han intervingut:
– Dr. Joan Gómez Pallarès, director de l’ICAC
– Sr. Joan Olivella, de la Diputació de Tarragona
– Sr. Jordi Agràs, director dels Serveis territorials de la Generalitat de Catalunya
– Sr. Joan Josep Marca, president de la Fundació Privada Mútua Catalana
– Mn. Joaquim Fortuny, vicari general de l’Arquebisbat de Tarragona i degà del Capítol Catedralici.
– Dra. Sofia Mata de la Cruz, directora del Museu Diocesà de Tarragona
– Els arqueòlegs i directors del projecte: Josep Maria Macias (ICAC), Andreu Muñoz (Museu Bíblic Tarraconense-ICAC) i Imma Teixell (ICAC).
Fa un any, les intervencions arqueològiques a les antigues dependències canonicals (Museu Diocesà), a l’angle nord-occidental del Claustre, van documentar restes d’una de les exedres del recinte sagrat del Temple d’August, que ara s’ha museïtzat.
Com ha destacat Andreu Muñoz, codirector del projecte, l’espai recuperat és “un tresor obert a la ciutadania” que en pocs metres quadrats ofereix al visitant un “recorregut per la història de Tarragona des del segle I al segle XXI”. A més, l’exedra, que és una de les poques conservades en la Hispània romana, permet comprendre com “romanitat i cristiandat s’imbriquen en una mateixa realitat“.
El projecte amplia l’oferta museogràfica del Museu Diocesà de Tarragona, que a partir d’ara obre permanentment les portes d’aquest recinte. Aquest dissabte, dia 3 de desembre, hi ha organitzada una jornada de portes obertes.
L’execució del projecte ha estat possible gràcies a la direcció dels equips del Museu Bíblic Tarraconense (Arquebisbat de Tarragona) i de l’ICAC. S’ha comptat amb la col·laboració dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de la Diputació de Tarragona, Fundació Privada Mútua Catalana, el Capítol Catedralici i l’Arquebisbat de Tarragona.
El projecte s’inclou en les activitats del grup de recerca MIRMED-GIAC (SGR 1197), i té el suport dels projectes DGPC2014/100748 i HAR2015-64392-C4-2-P (MINECO/FEDER).