L’equip de recerca en Alimentació, economia i comerç al món antic (Aecma) organitza, per al proper setembre de 2022, la Reunió Internacional Dolia ex Hispania. Queda oberta la inscripció i la recepció de propostes de comunicació!
Ha arribat el moment de dedicar als dolia hispànics una primera síntesi, en el marc de cadascuna de les seves províncies, destinada a recopilar una documentació que fins al moment es trobava dispersa o era inèdita, així com integrar els resultats de la investigació arqueològica recent. A través d’aquesta reunió internacional, es pretén oferir al món de la recerca un balanç que vingui a impulsar estudis posteriors i creï un espai de discussió i col·laboració entre especialistes.
Presentació
Vers les noves exigències d’un Imperi romà en expansió, des del s. I dC, es produí una transferència progressiva de la producció entre Itàlia i les seves províncies. En aquest context, la península Ibèrica i el sud de la Gàl·lia ocuparen un lloc primordial en l’abastiment del centre imperial, fins ben entrat el segle III. Més enllà de la fertilitat de les seves terres i d’un clima favorable per als cultius mediterranis, aquestes províncies, dotades d’extenses franges litorals i de vies fluvials navegables, oferien noves oportunitats comercials per a cobrir les necessitats de la resta de l’imperi, establint així produccions a gran escala, entre les quals el vi i l’oli constituïen els productes més emblemàtics.
Llegeix tota la presentació en aquesta 1a comunicació.
Sessions
Tenint en compte l’evident desproporció respecte la informació disponible en cadascuna de les zones geogràfiques, a més de les diferències en l’ús i la tipologia degudes a les respectives produccions agrícoles, es planteja organitzar aquesta nova reflexió a través d’una aproximació per províncies, afegint una secció dedicada a les novetats fora de la península Ibèrica.
La Reunió es dividirà en quatre seccions temàtiques, amb les seves respectives ponències:
- Secció 1. Dolia ex Tarraconensi: Joaquim Tremoleda (MAC) i Maria Rueda (ICAC)
- Secció 2. Dolia ex Baetica: Dario Bernal (UCA), Enrique García (US), Iván González UPVM) i Oriane Bourgeon (ICAC)
- Secció 3. Dolia ex Lusitania: José Carlos Quaresma ULisboa), Pedro Pereira (U. Porto) i Sonia Bombico (UÉ)
- Secció 4. Vària: Novetats sobre el dolium a les altres províncies de l’Imperi
Temàtiques
Els elements temàtics que seran l’objecte principal d’atenció són:
- La producció (centres terrissers i estructures de producció; tipologia; epigrafia (segells i grafits ante cocturam, actors econòmics); arqueometria; àrea de difusió (des del taller fins a l’interior del territori).
- Ús primari: el dolium com a eina d’emmagatzematge; càlculs de capacitats de producció; anàlisi de pega; epigrafia (grafits post cocturam, actors econòmics).
- Usos secundaris
Llegeix la informació sobre temàtiques i continguts aquí.
Degut a l’actual situació sanitària, que crea certa incertesa, la Reunió es celebrarà amb un sistema híbrid: presencial, a la sala habilitada de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, i telemàtic/virtual per aquelles persones que així ho prefereixin.
Presentació de propostes de comunicacions
La data límit per a la presentació de propostes de comunicacions serà el 10 de desembre de 2021, mitjançant el formulari d’inscripció.
Les propostes s’hauran d’enviar per correu a l’adreça doliaexhispania@icac.cat. Les persones interessades hauran de presentar un breu resum de 300 paraules, indicant també la proposta de títol, els noms complets dels autors i la seva filiació acadèmica, en el cas d’estar adscrits/es en algun organisme científic.
Les llengües oficials de la reunió són el català i el castellà, si bé s’acceptaran comunicacions en francès, anglès, portuguès i italià.
La data límit per a l’entrega dels originals per a la seva possible publicació serà el 16 de setembre de 2022. L’organització té prevista la publicació d’una monografia de la reunió (amb sistema de revisió per parells), de la qual es concretaran les característiques principals en una futura comunicació.
Consulta en aquesta circular la informació sobre quotes d’inscripció.
Comitè organitzador
- Ramon Járrega (ICAC)
- Maria Rueda (ICAC)
- Oriane Bourgeon (ICAC)
Comitè Científic
- Daniel Mateo, Universitat d’Alacant / ICAC
- Enric Colom, ICAC
- María Rosa Pina, ICAC
- Marta Prevosti, ICAC
- Joaquim Tremoleda, Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries
- José Juan Díaz, Universitat de Cadis
- Antoni Martín, Generalitat de Catalunya
- Víctor Revilla, Universitat de Barcelona
- Cèsar Carreras, Universitat Autònoma de Barcelona
- María del Mar Zarzalejos, UNED
- Darío Bernal, Universitat de Cadis
- Enrique García, Universitat de Sevilla
- María Isabel Fernández, Universitat de Granada
- Carmen Aguarod, Ex Officina Hispana, SECAH
- Yolanda Peña, UNED
- Javier Salido, Universitat Autònoma de Madrid
- Iván González, Universitat Paul-Valéry, Montpeller
- Charlotte Carrato, Mosaiques Archaeologie
- Stéphane Mauné, Universitat Paul-Valéry, Montpeller
- Carlos Fabiao, Universitat de Lisboa
- Catarina Viegas, Universitat de Lisboa
- José Carlos Quaresma, Universitat de Lisboa
- Pedro Pereira, Universitat de Porto – CITCEM
- Sónia Bombico, Universitat d’Évora
Informació i contacte: doliaexhispania@icac.cat