Tarragona (plaça del Pallol, 3)
El Cicle de Documentals Arqueològics de l’ICAC comptarà amb la projeccció de catorze peces audiovisuals, de diferent format, entre els dies 16, 18, 23, 25 i 27 de maig. Com en l’edició anterior del festival, totes les sessions tindran lloc a l’Antiga Audiència de Tarragona, a les 19 h. Les entrades són gratuïtes però amb aforament limitat (sense reserva prèvia). Podeu consultar aquí un resum de la programació.
Sessió del dimecres 18 de maig:
-
PETRA, LA CAPITAL DEL DESERT
(80′. VO francès, subtítols en castellà)
La ciutat de Petra, que va ser la capital d’un riquíssim regne, el dels nabateus, no deixa d’oferir nous descobriments. Situada als confins de tres deserts, el d’Aràbia, el de Síria i el de Nègueb, va ser absorbida a l’inici de l’era cristiana per l’Imperi romà.
En aquell període es va dotar d’una sèrie de monuments excavats a la pedra del lloc que li van donar una personalitat única. Després es va abandonar i va quedar en mans dels beduïns, i va desaparèixer en l’oblit fins al seu redescobriment en el segle XIX. Però com es mostra en aquest documental, Petra s’inscriu en un context cultural més ampli, gràcies al qual és possible entendre moltes de les seves peculiaritats.
-
EL GRAN TRENCACLOSQUES: LA INSCRIPCIÓ EPICÚRIA DE DIÒGENES D’ENOANDA
(32′. VO anglès, turc, subtítols en castellà)
L’antiga ciutat grega d’Enoanda, a l’actual Turquia, conserva restes arqueològiques importants. Però el que realment li ha donat fama entre els arqueòlegs i els historiadors és una inscripció que es considera la més gran del món antic ―de vuitanta metres de llarg!―. Se n’atribueix l’autoria a Diògenes d’Enoanda i recull el més significatiu de l’epicureisme, corrent filosòfic que propugnava la recerca d’una vida feliç a través dels plaers. La reconstrucció del text, partit en múltiples fragments, s’ha convertit en un autèntic puzle per als arqueòlegs.
-
PROCÉS D’UNA EXCAVACIÓ ARQUEOLÒGICA
(8′. VO castellà)
En el transcurs de la II Campanya d’Excavacions Arqueològiques a Los Bañales (Uncastillo, Saragossa), arqueòlegs i estudiants exposen la seva experiència i argumenten sobre les característiques dels equips multidisciplinaris. Entès d’aquesta manera el treball arqueològic, es poden obtenir noves dades per escriure la història del nostre passat.