Tarragona (plaça d'en Rovellat, s/n)
«Produccions artístiques a l’Egipte grecoromà: interaccions entre tradicions gregues, romanes i egípcies»
En el marc del Màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica (URV-UAB-ICAC), la Dra. Núria Torras impartirà una sessió oberta, el proper dilluns 13 de gener (de 15 h a 18 h).
En format seminari, Torras promourà el debat i la reflexió sobre la confluència entre les cultures grega, romana i egípcia que es va produir, a la conca mediterrània, a finals del primer mil·lenni abans de la nostra era i en època imperial. Aquest és un fet que desperta molta curiositat entre investigadors i experts, però que és poc conegut entre el gran públic.
S’exposaran imatges de diverses peces artístiques i arquitectòniques de l’època (escultures, ceràmiques, temples, mosaics…) on es poden veure similituds en l’ús de la iconografia, el llenguatge, la temàtica o la simbologia. Alguns casos destacats que s’estudiaran són els retrats de El Fayum (una mostra d’interacció entre tradicions romanes, heretades d’època hel·lenística i egípcies que podem situar entre August i el segle IV dC), el mosaic de Palestrina, l’estàtua d’Afrodita Cnidia, el jove Apol·lo sauròcton i la tomba de Petosiris (Tuna el-Gebel).
Núria Torras Benezet és egiptòloga, doctora per la UPF i llicenciada en Història per la UB. Obtingué l’especialització a l’ École Pratique des Hautes Études (EPHE), al Collège de France i a l’École des Langues et Civilisations de l’Orient Ancien de l’Institut Catholique de París. La seva recerca es centra en els àmbits de les produccions artístiques i els rituals màgics a l’antic Egipte.
Actualment és investigadora del grup de recerca Màgia i endevinació a Grècia i Roma de la UPF. És també professora d’Art antic i clàssic a la UB, la UIC i la UPF i consultora dels Estudis d’Humanitats a la UOC, on forma part de l’equip docent del Màster oficial en Mediterrània antiga. Col·labora amb museus i diverses empreses de gestió cultural. Ha estat coautora i coordinadora de diversos materials didàctics i és autora de diversos articles científics en Història antiga i Egiptologia.