Aquest equip, que compta amb la participació del Museu d’Història municipal, de l’Arquebisbat de Tarragona i de la principal empresa d’arqueologia de la ciutat, té com a objectiu prosseguir la recerca de les basíliques cristianes de l’amfiteatre romà de la ciutat i el de l’àrea arqueològica de la Catedral. Per a la recerca arqueològica, l’equip compta també amb la col·laboració de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV, amb el desenvolupament de projectes de documentació i experimentació gràfica sobre el patrimoni local.
Fruit d’aquest context, aquest equip desenvolupa actuacions de documentació i estudi arquitectònic sobre els espais del circ romà, que són actualment de propietat municipal. De forma complementària, des d’aquest equip es volen potenciar els estudis sobre l’àrea portuària de la ciutat de Tarragona, especialment en la transformació tardoantiga. L’equip també s’ocupa de la recerca sobre el món funerari de la ciutat de Tarragona, especialment de l’etapa tardoantiga i en clara relació amb la transformació paleocristiana de l’antiga capital.
D’altra banda, l’equip d’Arqueologia Romana de l’ICAC també té com objectiu principal l’estudi de l’economia en època romana a Hispània i al Mediterrani occidental, centrant-se especialment en l’evidència proporcionada pels objectes ceràmics i, molt especialment, els contenidors de transport (àmfores) i d’emmagatzemament (dolia).
El desenvolupament de la tasca investigadora d’aquest equip s’ha dut a terme durant els darrers 10 anys en el marc de 4 projectes subvencionats d’R+D, tots ells amb Ramon Járrega Domínguez com a IP. Els resultats d’aquest treball es poden consultar en dues pàgines web de l’ICAC, Amphorae ex Hispania (https://amphorae.icac.cat/), que constitueix un punt de referència per a l’estudi de les àmfores romanes produïdes a Hispània, i Figlinae Hispanae (https://figlinaehispanae.icac.cat/), que constitueix un vademècum que permet el coneixement directe de les terrisseries d’època romana a Hispània.
En aquest marc s’estan duent a terme diverses investigacions, centrades especialment a Hispània (Catalunya i País Valencià) però també a la ciutat de Roma, on s’ha pogut investigar el comerç de les àmfores hispanes a la capital de l’Imperi. Compta amb la col·laboració d’investigadors com Giorgio Rizzo (ICAC), Daniel Mateo Corredor (Universitat d’Alacant – ICAC), Enric Colom Mendoza (UNED – ICAC) i María Rosa Pina Burón (UNED – ICAC).