Tarragona
El programa de divulgació científica a les ones Toquem Pedra, s’ubica des de 2021 al programa Què de què de Tarragona Ràdio i s’emet el tercer dimecres de cada mes, a partir de les 11:40 h, en directe.
El proper programa serà el dimecres 22 de juny, a partir de les 11.40 h, en directe!
Ens acompanyarà Arnau Garcia Molsosa, investigador Beatriu de Pinós (Marie Curie cofund.) del grup GIAP. Podeu seguir el programa en directe per Tarragona Ràdio i després estarà disponible en podcast aquí.
Arqueologia de proximitat? Des del 2014 l’ICAC i l’ajuntament d’Aiguafreda col·laboren en la posada en valor de l’espai monumental i d’interès paisatgístic i arqueològic d’Aiguafreda de Dalt.
La recerca arqueològica sovint entra en contacte amb temes de patrimoni i conservació del llegat històric de pobles i ciutats. La col·laboració amb ajuntaments és clau per tirar endavant aquests projectes que poden suposar una aportació important per al desenvolupament local, però que no capten fàcilment l’atenció del públic (o de possibles patrocinadors).
Aquest seria el cas del conjunt monumental d’Aiguafreda de Dalt, format per una església d’origen romànic, la rectoria i l’espai de l’entorn, situat a les portes del Parc Natural del Montseny.
L’Ajuntament d’Aiguafreda va impulsar un pla de restauració i posada en valor del conjunt monumental i el seu entorn. La possible presència de restes arqueològiques i l’interès paisatgístic va motivar el contacte amb el Grup d’Investigació en Arqueologia del Paisatge (GIAP) de l’ICAC.
La tasca del GIAP (ICAC) s’ha centrat en:
- Diagnosi del conjunt monumental (fet en col·laboració amb investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona): per tal de conèixer l’evolució històrica dels edificis de l’església i la rectoria, i determinar-ne l’estat de conservació.
- A partir dels treballs de neteja i adequació de l’entorn, s’han dut a terme diverses intervencions arqueològiques que han posat al descobert elements de l’espai del cementiri vinculat a l’església medieval (segles IX – fins al XIX). S’ha descobert també un cementiri anterior (S. VII-VIII, aprox). I encara un assentament d’una fase anterior, datat en l’època visigòtica (segles VI-VII, tardoantiguitat, que és la transició entre l’antiguitat clàssica i el món medieval).
D’aquest assentament encara en sabem molt poc de la forma que tenia, ja que de moment només el coneixem per un abocador de deixalles. El conjunt de deixalles, és però particularment interessant per als arqueòlegs, ja que inclou moltes restes de la vida quotidiana: sobretot restes del material que s’utilitzava per cuinar, a més de restes dels animals i plantes que consumien o de la llenya que utilitzaven per fer foc.
Barrejats amb les deixalles més quotidianes s’hi troben també elements més singulars (algunes àmfores d’importació de diversos punts del mediterrani, restes de peces de vidre i elements de decoració i de vestir) que permeten intuir que el jaciment es trobava ben connectat amb els centres de poder del període. Un element particularment singular és un os que conté una inscripció que correspon a un poema escrit per un autor del mateix període (Eugeni, un bisbe visigot de Toledo).
- S’han fet prospeccions arqueològiques en municipis veïns per a conèixer l’entorn més ampli del conjunt monumental i mirar d’establir vincles amb altres punts d’interès local. Com, per exemple, els dòlmens de la Serra de l’Arca, situats a la vora del lloc.
- Contribució en diverses accions de difusió, adreçades majoritàriament a la població local però també de suport a les accions de promoció del turisme de proximitat: xerrades, visites guiades, guies infantils, rutes senyalitzades o jocs de «geocaching», entre d’altres.
Els resultats del projecte
Com a resultat del projecte, l’espai ha guanyat una sèrie d’equipaments patrimonials. Els resultats de la recerca portada a terme per l’ICAC s’ha integrat en els nous espais:
- La rectoria està restaurada i l’ajuntament el gestionarà com a masoveria. Dins de la rectoria es podrà visitar part del cementiri excavat, integrat en un centre d’interpretació i d’acollida de visitants.
- L’església, un cop restaurada, permetrà l’acollida d’activitats culturals a l’interior (concerts, xerrades, etc…), a més de les celebracions religioses tradicionals.
- La part excavada a l’exterior ha estat musealitzada i s’ha creta un recorregut senyalitzat amb què els visitants poden conèixer l’evolució del conjunt monumental des de l’època visigoda al present, i també descobrir la formació de tosca i accedir a la cova-cripta.
- Com a punt d’entrada al parc del Montseny, en un futur es proposaran diverses rutes per l’entorn perquè visitants i excursionistes puguin fer una descoberta del patrimoni natural i cultural de la zona.