Tarragona (plaça d'en Rovellat, s/n)
En el marc del programa de doctorat interuniversitari en Arqueologia Clàssica (URV-ICAC-UAB), ens plau convidar-vos a la lectura pública de la tesi doctoral de l’investigador predoctoral Jordi Oliver, que ha estat dirigida per la Dra. Anna Gutiérrez Garcia-Moreno, investigadora Ramón i Cajal a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i directora de l’equip ArPA.
“L’aprovisionament i ús de roques constructives i ornamentals a la ciutat de Girona des de la seva fundació fins a mitjan segle XI”.
L’acte de defensa es farà presencialment a la Sala d’Actes de l’ICAC, el divendres 13 de maig a partir de les 10 h.
L’acte es podrà seguir en directe per Teams, en aquest enllaç.
Membres del tribunal:
- Dr. Josep Maria Nolla Brufau, catedràtic emèrit de la Universitat de Girona (president)
- Dr. Ricardo Mar, professor de la Universitat Rovira i Virgili (secretari)
- Dr. David Vivó Codina, professor de la Universitat de Girona (vocal titular)
- Dr. José Luís Jiménez Salvador, catedràtic de la Universitat de València (vocal suplent)
- Dr. Ignacio Fiz Fernández, professor de la Universitat Rovira i Vigili (vocal suplent)
- Dra. Eva Subías Pascual, professora de la Universitat Rovira i Virgili (vocal suplent)
Resum de la tesi
Aquesta tesi doctoral, titulada “L’aprovisionament i ús de roques constructives i ornamentals a la ciutat de Girona des de la seva fundació fins a mitjan segle XI”, es centra en l’estudi de totes les produccions lítiques (roques constructives i ornamentals) a la ciutat i rodalia immediata de Girona. El marc cronològic d’estudi es desenvolupa des del context previ fundacional de la ciutat, a cavall dels segles II i I aC a l’època tardorepublicana romana amb el punt focal en l’oppidum de Sant Julià de Ramis (*kerunta), fins a l’època comtal a mitjan segle XI. Per portar a terme la recerca s’ha procedit a la realització d’un catàleg de totes les produccions lítiques i a la identificació dels seus suports amb què foren manufacturades. En aquests sentit, un dels objectius màxims d’aquest treball és la caracterització dels recursos petris, per tal d’intentar determinar-ne la seva procedència i reflexionar sobre la pròpia dinàmica d’aprovisionament, ús i comerç executat per la indústria lítica interna (de la pròpia ciutat) i externa (materials d’importació: regionals o mediterranis) per a cada època d’estudi específica i, finalment, a nivell diacrònic.
Resumen de la tesis
Esta tesis doctoral, titulada “El aprovisionamiento y uso de rocas constructivas y ornamentales a la ciudad de Girona desde su fundación hasta mediados del siglo XI”, se centra en el estudio de todas las producciones líticas (rocas constructivas y ornamentales) a la ciudad y suburbio inmediato de Girona. El marco cronológico de estudio se desarrolla desde el contexto previo fundacional de la ciudad, a caballo de los siglos II y I a. C. a la época tardorepublicana romana con el enfoque en el oppidum de Sant Julià de Ramis (*kerunta), hasta la época condal a mediados del siglo XI. Para llevar a cabo la investigación se ha procedido a la realización de un inventario de todas las producciones líticas y a la identificación de sus soportes con los que fueron manufacturados. En este sentido, uno de los objetivos máximos de este trabajo es la caracterización de los recursos pétreos, para tratar de determinar su procedencia y reflexionar sobre la propia dinámica de aprovisionamiento, uso y comercio llevado a cabo por la industria lítica interna (de la propia ciudad) y externa (materiales de importación: regionales o mediterráneos) por cada época de estudio específica y, finalmente, a nivel diacrónico.
Abstract
This doctoral thesis, called “The supply and use of constructive and ornamental stones in the city of Girona between its origins and mid-XIth century”, focuses on the study of all lithic productions (both constructive and ornamental) in the city and immediate area of Girona. The cronological framework of this research develops from the previous foundational context of Gerunda, between the 2nd and 1st centuries BC, in the Late Roman Republic, with the focus on the oppidum of Sant Julià de Ramis (*kerunta), and the County times, during the mid-11th century. To bring about the study it has been carried out a catalogue of all lithic productions and the characterisation of its raw material. In this sense, one of the main objectives of this study is the lithic characterisation with the aim to determine its origins as well as to reflect on the dynamics of supplies, use, and trade carried out by the internal lithic industry (within the city itself) and external ones (imported stones: regional and Mediterranean) for each specific period of the study and, finally, at a diachronic level.