El Departament de Cultura homenatja l’historiador Joan Serra i Vilaró en el 50è aniversari de la seva mort

Mn Joan Serra treballant
L’ICAC col·labora en el programa d’activitats d’aquesta commemoració

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va presentar a finals de novembre el programa d’actes que el Departament de Cultura organitza, conjuntament amb diverses institucions, en homenatge a mossèn Joan Serra i Vilaró en el 50è aniversari de la seva mort.

El pas de Serra i Vilaró per Cardona, Solsona i Tarragona va deixar una empremta encara avui vigent, tant en els estudis històrics i en la recerca arqueològica com en la divulgació i preservació del patrimoni. Ara, diverses institucions catalanes de Solsona, Cardona i Tarragona, ciutats on el mossèn va establir forts lligams, volen posar en relleu el llegat d’un pioner del patrimoni a Catalunya, amb un seguit d’actes commemoratius que es desenvoluparan entre el novembre de 2019 i la primavera de 2020.

Mitjançant aquesta commemoració, es vol donar a conèixer la figura de Serra i Vilaró, eclesiàstic, historiador i considerat un dels personatges més importants de l’arqueologia catalana d’inicis del segle XX.

La consellera Vilallonga va destacar que Serra i Vilaró “és un personatge que mereix un homenatge perquè, amb el pas del temps, no ha tingut el reconeixement merescut”. En aquest sentit, ha subratllat que “amb aquesta commemoració, Serra i Vilaró torna de l’armari de la memòria”.

Vilallonga també va explicar que el programa d’activitats s’emmarca “en un triangle format per tres ciutats: Cardona, lloc de naixement de l’historiador;  Solsona, ciutat en la qual va dirigir l’arxiu i el museu diocesà, i finalment Tarragona, on va morir”. Precisament va ser en aquesta darrera ciutat on Serra i Vilaró va realitzar les excavacions a la Necròpolis Paleocristiana, sobre les quals la consellera de Cultura va afirmar: “Poques persones poden ser enterrades a la necròpolis que elles mateixes han desenterrat; és el cas de Serra i Vilaró”.

El programa d’activitats inclou exposicions, conferències, rutes culturals i taules rodones, entre altres activitats.  La primera mostra s’inaugurarà el 19 de desembre sota el títol Joan Serra i Vilaró. 1879-1969. 50 anys del llegat d’un pioner a la Biblioteca Pública de Tarragona. Aquesta exposició serà itinerant i arribarà al febrer al Museu i Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, al març al Palau Antic dels Barons de Pinós a Bagà i a Cardona a l’abril.

S’ha organitzat també un cicle de conferències, que tindran lloc a Tarragona, Solsona i Cardona, a càrrec d’especialistes en la figura de Serra i Vilaró, així com en història i en arqueologia. L’ICAC acollirà la primera d’aquestes conferències, prevista per a finals de gener de 2020, sobre els tallers de terra sigillata d’Abella.

Programa d’actes

Es faran també altres tipus d’activitats, com una visita teatralitzada a la necròpolis neolítica del Llor (a Castellar de la Ribera, Solsonès), o la presentació de les actes del IV Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tàrraco Biennal/VII reunió d’Arqueologia Cristiana Hispànica “El cristianisme a l’antiguitat tardana. Noves perspectives”, que va tenir lloc a Tarragona el passat 27 de novembre, amb la participació de l’editor científic de la publicació, l’investigador de l’ICAC Jordi López.

A la presentació del programa d’activitats, a banda de la consellera Vilallonga, hi van participar el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, i la directora tècnica del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Lídia Fàbregas.

Homenatge 50 anys Joan Serra_Programa Actes_Gencat Cultura_pg1

Homenatge 50 anys Joan Serra_Programa Actes_Gencat Cultura_pg2

COMPARTEIX: