Els sectors de muntanya del sud-oest d’Europa viuen una situació crítica de despoblació i envelliment que fa imprescindible revitalitzar-ne l’estructura social i productiva. Aquest projecte afronta aquest repte a través del desenvolupament de les potencialitats internes de cinc casos pilot, on es busca posar en valor el patrimoni associat als seus paisatges culturals com a eina d’innovació social que ofereixi noves oportunitats de desenvolupament a les comunitats de muntanya, millorant-ne la qualitat de vida, la cohesió territorial i el desenvolupament de nous recursos econòmics. Això contribuirà a mitigar els importants desequilibris territorials, socials i econòmics existents actualment.
En les darreres dècades, la investigació arqueològica desenvolupada en regions muntanyoses del sud-oest d’Europa ha evidenciat que aquestes no són només espais naturals i de biodiversitat, sinó que contenen un important llegat cultural resultat de la intensa activitat humana que ha modelat aquests paisatges culturals al llarg del temps. Aquest bagatge cultural característic de les zones de muntanya, però, és poc conegut i ha estat minusvalorat com a eina per a la dinamització, la innovació i la transformació sostenible d’aquests territoris.
Es proposa valoritzar els paisatges culturals de muntanya i el seu patrimoni per oferir noves oportunitats de desenvolupament a les comunitats locals. Això millorarà la seva qualitat de vida, reforçarà la cohesió territorial i diversificarà els serveis i opcions d’ocupació al territori, fomentant l’autoestima de la població local i incrementant les capacitats dels organismes públics per atraure visitants, integrar nova població i fixar els joves als seus territoris.
La creació d‟una xarxa internacional cooperativa vinculada als paisatges culturals de muntanya suposa una fita per al desenvolupament d’estratègies conjuntes entre Espanya, Portugal i França per a la posada en valor i l’aprofitament del patrimoni cultural com a recurs de desenvolupament territorial sostenible.