Ajuntament de Llívia, Conveni
Des de fa molts anys, el nostre grup de recerca analitza la “Implantació del model de ciutat en el Conventus Tarraconensis”. Una d’aquestes ciutats romanes, recentment redescoberta gràcies a les excavacions preventives ha estat Iulia Líbica (Llívia). En el darrer projecte Quadriannual 2018-2021 vam estudiar aquesta ciutat pirenaica, concentrant-nos en el fòrum de Iulia Líbica, i en general de tot l’urbanisme d’aquest municipium. La recerca també s’ha centrat en determinar si el turó superior de Puig del Castell, a on hi havia material pre-augusteu, hi podria existit un oppidum ibèric o un petit assentament romà-republicà.
Així doncs els grans objectius que proposa el nostre projecte són:
- Anàlisi d’una ciutat romana que te molt ben conservades les restes de la seva part cívica més important: el fòrum, és a dir el centre on es desenvolupaven les seves funcions religioses, polítiques i administratives, no només de la pròpia ciutat sinó també del seu territori, en el nostre cas del territori del poble ceretà. A destacar també el seu entorn especial i únic a l’interior dels Pirineus, i un dels pocs fòrums de Catalunya amb àmplies perspectives arqueològiques de documentació i posada en valor patrimonial.
- Analitzar els precedents a la construcció del fòrum en època d’August, per determinar si hi ha un assentament humà previ.
- Vincular les troballes de Llívia a una xarxa de ciutats romanes pirenaiques i prepirinenques a banda i banda de la frontera amb cronologies fundacionals similars, connectades per calçades com seria la via Ruscino-Ilerda (strata ceretana).
- Valorar la capacitat de la ciutat d’obtenir recursos en una zona amb condicions de transport difícils (transhumància, comerç, mineria).
- Facilitar la posada en valor d’aquest excepcional patrimoni arqueològic en les condicions dels Pirineus aprofitant el potencial de les tecnologies de la informació i comunicació
Aquest projecte està relacionat amb el d’“Excavacions romanes a Iulia Libica
Un municipi romà als Pirineus”, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Projecte finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (CLT009/22/00037).