Fins fa unes dècades, l’estudi dels hàbits alimentaris romans es duia a terme principalment a través de la informació disponible en les fonts escrites. Aquesta aproximació però, ha resultat ser insuficient. D’altra banda, se suposa que la dieta romana consistiria bàsicament en el consum de cereals. Però la realitat és que els jaciments romans estan tan plens de ceràmica com d’ossos d’animals. Alhora, la dieta no seria homogènia. Podia variar entre les classes riques que residien en vil·les suburbanes, els camperols que residien en assentaments rurals i les comunitats urbanes que vivien a les ciutats (i entre l’edat i el sexe de tots aquests habitants). Per tant, es fa evident la necessitat de documentar aquestes pautes de consum més precises i detallades dels habitants de l’Imperi Romà, per proporcionar la resolució necessària que no s’ha aconseguit fins ara.
BIOEAT pretén omplir aquest buit d’informació. Aquest projecte avalua i caracteritza la contribució dels productes animals (terrestres, marins i lactis) en la dieta quotidiana de dones, homes i criatures que vivien en ciutats, granges i vil·les. Per fer-ho, implementa els últims avenços metodològics en arqueozoologia i biogeoquímica (anàlisis isotòpiques en ossos humans i animals, i anàlisis de residus orgànics en recipients ceràmics).
Ens centrem en la província romana de l’Hispania Tarraconensis, seleccionant restes humanes i conjunts faunístics i ceràmics de les ciutats més representatives i d’assentaments rurals propers a aquestes ciutats.
Aquesta recerca multidisciplinària (pel que fa a la metodologia), en profunditat (pel que fa als objectius a assolir) i extensa (pel que fa al nombre de jaciments estudiats) ens permetrà obtenir per primera vegada una visió molt completa i veraç dels hàbits alimentaris romans.
Projecte finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Unió Europea
