Felix Turissa. La vil·la romana dels Ametllers i el seu fundus (Tossa de Mar, la Selva)
La vil·la dels Ametllers, de Tossa de Mar, és un jaciment arqueològic conegut i reconegut, i no només en l’arqueologia del nostre país. Estudiat des de principis del segle XX, la troballa del mosaic figurat amb el nom del lloc, del dominus i del cap de taller que el realitzà, va donar-li una aurèola especial, un prestigi mantingut fins ara. Tot i els esforços i les valuoses aportacions de diversos investigadors, calia acabar d’explorar arqueològicament l’edifici i fer un estudi global que n’expliqués l’evolució amb dades fermes, estratigràficament ben assentades.
Aquesta monografia es basa sobretot en les grans excavacions en extensió dels anys 2000-2004, gràcies a les quals s’han identificat prou vestigis per reconstruir la història del conjunt i encaixar-hi les aportacions anteriors. És possible, doncs, fer reviure una vil·la antiga, baixrepublicana, que ben aviat posseí una part senyorial notable sense descuidar l’activitat agrícola. La vinya esdevingué l’aposta econòmica principal i la vil·la va perviure més enllà de la mort d’una manera d’explotar el camp i de viure-hi.
Les circumstàncies han permès fer un pas endavant i presentar la vil·la dins el marc del fundus, situant-hi un seguit de petits jaciments que sols s’expliquen formant part de l’activitat d’una propietat que abraçaria tota la vall de Tossa.
Per a més informació, llegiu l’entrevista als autors: “Hem estudiat la vil·la dels Ametllers com a centre d’un territori, la vall de Tossa”