‘Pràctiques i rituals funeraris a Tàrraco i el seu ager (segles II aC- III/IV dC)’ és el títol de la tesi amb què Judit Ciurana va obtenir la qualificació de ‘cum laude’ el 10 de juny. L’han dirigit els doctors Josep M. Macias (ICAC) i Jesús Carruesco (ICAC-URV).
El tribunal estava format per Isabel Rodà (ICAC), Joaquin Ruiz de Arbulo (URV-ICAC), Desiderio Vaquerizo (Universitat de Còrdova), Jacopo Ortalli (Universitat de Ferrara) i John Pearce (King’s College de Londres). A la foto, amb els directors de tesi i la ja doctora Judit Ciurana.
El principal objectiu de la tesi de Judit Ciurana és identificar, analitzar i interpretar els gestos rituals que se celebraren a les àrees funeràries de Tàrraco i el seu territori. S’ha elaborat un complet corpus que engloba sepulcres, textos epigràfics i elements escultòrics i arquitectònics i dades de tipus antropològic. El resultat ha estat la individualització d’un total de 741 sepulcres que s’insereixen en diverses àrees sepulcrals suburbanes i rurals. A part de l’anàlisi dels sepulcres amb tots els seus components (tipologia, aixovar i dipòsit funerari, restes humanes, elements de senyalització), també s’ha volgut ubicar les tombes en el paisatge funerari del qual formaven part.
El treball permet conèixer millor com funcionaven les àrees funeràries tarraconenses en època romana. S’ha constatat el paper cabdal de la unitat familiar com a promotora dels rituals i de les commemoracions funeràries. La tesi també estudia com s’organitzaven internament les necròpolis i la seva evolució al llarg dels segles. S’han identificat els rituals funeraris que tingueren lloc en aquests espais: sacrificis, ofrenes alimentàries, libacions, etc.
Amb aquest treball de recerca es demostra que l’arqueologia és útil i ha de ser presa en consideració a l’hora d’estudiar aspectes arqueològicament «intangibles» com ara el ritual, la religió i les relacions socials. Les restes materials documentades durant l’activitat arqueològica, doncs, si són contextualitzades correctament, poden donar respostes a moltes de les qüestions a l’entorn, no només del ritual, sinó també dels comportaments socials.