Aquest programa facilita que estudiants de 1er de batxillerat descobreixin aquesta ciència de la mà de personal investigador i en diferents centres de recerca
La iniciativa forma part de la proposta formativa Bojos per la ciència 2015 que impulsa la Fundació Catalunya-La Pedrera
L’organitzen l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC)
Per segon any consecutiu, l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) organitzen Bojos per l’Arqueologia, una iniciativa que forma part de la proposta formativa Bojos per la ciència 2015 que impulsa la Fundació Catalunya-La Pedrera.
L’objectiu és facilitar que estudiants de batxillerat descobreixin aquesta ciència de la mà de personal investigador i en diferents centres de recerca. La inscripció ja està oberta i el termini finalitza el 14 d’octubre. Hi ha 30 places.
Amb la idea de fomentar entre els joves la vocació per l’arqueologia i la conservació i preservació del patrimoni cultural, s’han previst una sèrie d’activitats que els apropa a la recerca que es desenvolupa als centres d’investigació de Catalunya, en aquest cas a l’IPHES, ICAC i ICRPC.
Els estudiants tenen l’oportunitat d’aprofundir en la teoria i les tècniques científiques treballant en el mateix centre i experimenten com es fa ciència de projecció internacional, fet que els permet guanyar experiència pràctica en les últimes metodologies i posicionar-se per a una possible carrera professional dins la branca científica que hagin escollit.
Bojos per l’Arqueologia està destinat a ampliar i complementar el coneixement dels alumnes en el camp de la prehistòria i l’evolució humana, l’arqueologia clàssica i la conservació i preservació del patrimoni cultural a través de la introducció en l’estudi de divuit disciplines. També vol ensenyar i promoure la iniciació a la recerca i a les metodologies científiques.
Al curs es realitzarà un repàs general a tota la prehistòria i l’evolució humana, un recorregut de més de 5 milions d’anys, i es parlarà, es tractarà i es veurà com s’experimenta en paleozoologia, tecnologia lítica i restauració. També es coneixeran les diverses metodologies d’excavació i registre i l’anàlisi dels objectes recuperats als jaciments. Com a element de connexió amb el present, els alumnes aprendran les tècniques de museïtzació i conservació de patrimoni i la importància del llegat patrimonial a la societat, a més de visitar un jaciment o passejar per un centre d’arqueologia subaquàtica.
Bojos per l’Arqueologia es realitzarà durant 18 dissabtes, en horari de matí, entre el 17 de gener i el 7 de desembre del 2015 (vegeu calendari). Està estructurat en 3 blocs, i cada bloc consta de 6 sessions en un dels centres de recerca implicats:
Sessió d’arqueobotànica a l’IPHES.
Sessions Bloc 1: Paleoecologia i evolució humana – Prehistòria
Lloc:
Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)
Tarragona
Dates:
17 de gener, 31 de gener, 14 de febrer, 28 de febrer, 14 de març i 28 de març.
Anàlisi d’un epígraf amb l’ICAC.
Lloc:
Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
Tarragona
Dates:
11 d’abril, 25 d’abril, 9 de maig, 23 de maig, 6 de juny i 20 de juny.
Pia Almoina de Girona, seu de l’ICRPC.
Sessions Bloc 3: Conservació, museïtzació i valoració del patrimoni
Lloc:
Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC)
Girona
Dates:
26 de setembre, 10 d’octubre, 24 d’octubre, 7 de novembre, 21 de novembre i 12 de desembre.
Joaquim Nadal, director de l’ICRPC,
amb els estudiants a Girona.
D’altra banda, el 27 de setembre han començat les sessions corresponents al tercer mòdul de la primera edició de Bojos per l’arqueologia (foto), que es desenvolupen a la seu de l’ICRPC. Són els alumnes que abans de l’estiu ja van fer les seves estades a l’ICAC i a l’IPHES. Vegeu aquesta notícia: Bojos per l’Arqueologia! es trasllada a Girona
Bojos per la ciència 2015 ofereix 202 places repartides en vuit cursos en diferents centres de recerca dels àmbits de la química, la bioquímica, la biomedicina, les noves tecnologies, l’economia, les matemàtiques i la natura, a més de l’arqueologia.
Fotos: Arxiu Bojos per l’Arqueologia
Notícies relacionades
Entrevista a dos alumnes del Bojos per l’Arqueologia del curs 2013/2014, Clàudia Manso i Pau Crous:
“L’arqueologia està molt mitificada, però no m’ha decebut”