19 de març del 2014: Jordi López Vilar i Arnau Perich
Bala de fona de plom, amb la marca SCAE.
Aquest Toquem pedra de l’ICAC a Tarragona Ràdio té de convidats l’investigador Jordi López Vilar i l’investigador en formació Arnau Perich Roca.
Jordi López Vilar parla de les bales trobades a Picamoixons del segle I aC amb la marca SCAE i respon, entre altres, aquestes preguntes: què és exactament una bala de fona? Quin significat transmeten les inscripcions sobre bales? Quin context arqueològic té la troballa? Es coneixen més bales inscrites a l’àrea de Tarragona? Quina importància històrica té?
Vegeu la fitxa La peça del mes i també aquestes entrevistes:
– “El poblat ibèric del Vilar de Valls podria ser Cissa”
– “És lamentable la contínua destrucció de les restes arqueològiques del poblat ibèric del Vilar al llarg del segle XX” (El Vallenc, 20/12/2013)
D’esquerra a dreta, Josep Suñé,
Arnau Perich i Jordi López.
Arnau Perich Roca està acabant la tesi doctoral Arquitectura residencial hispana d’època baiximperial i tardoantiga (segles IV-VIII) i parla sobre les característiques i l’evolució de les cases a Hispània durant aquests quatre segles.
La cronologia i el territori estudiats són tan grans per l’escassetat dels exemples i la voluntat d’observar l’evolució a llarg termini dels models residencials. Entendre com i per què les residències evolucionen i canvien proporcionen moltes pistes per entendre també l’evolució política i sobretot social d’aquest període.
Arnau Perich comenta, entre altres, una casa extramurs del suburbi sud-occidental de Tàrraco, a prop del Francolí, i que es dóna la casualitat que l’ha excavat Jordi López.
Aquí podeu escoltar el programa (i els programes anteriors)