III Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal

Fragment del cartell del congrés, el tercer de la Tarraco Biennal.

Del 16 al 19 de novembre té lloc al Centre Tarraconense El Seminari el III Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal. Centrat en aquesta edició en el circs romans, porta per títol “La glòria del circ. Curses de carros i competicions circenses. In memoriam Xavier Dupré i Raventós”.

Programa

Hi participen com a conferenciants més de 60 investigadors, que presentaran les darreres troballes i estudis sobre les curses de carros i la simbologia de les competicions circenses. A més de les comunicacions, en el Congrés s’hi presentaran una desena de pòsters.

La trobada ha començat dimecres 16 a les 19.30 h amb la primera de les tres conferències obertes al públic, a càrrec del director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès, amb la intervenció “Eutyches, Fuscus et alii: històries del circ de Tarraco”.

Joan Gómez Pallarès, en la conferència inaugural. Foto: FPMC.
Joan Gómez Pallarès, en la conferència inaugural. Foto: FPMC.

Les altres dues conferències són aquestes:

– Xavier Aquilué: “Xavier Dupré, impulsor de la investigació i la recuperació urbana del Circ de Tarraco” (dijous 17 a les 19.30 h)
– Equip Pla Director: “Pla director de l’espai urbà històric del circ romà de Tarragona. Plantejaments i propostes” (divendres 18 a les 19.30 h)

 

Cartell del congrés del 2016, en la seva tercera edició.
Cartell del congrés del 2016, en la seva tercera edició.
El Congrés

El tema de la reunió, el circ i la importància de les carreres de carros i les competicions circenses en la cultura romana, té aquests quatre eixos temàtics:

– L’espectacle. Iconografia de les competicions circenses.
– El món del circ. La documentació epigràfica.
– Arquitectura dels circs.
– El circ de Tàrraco.

El Congrés, que es porta a terme  al Centre Tarraconense El Seminari,  és un homenatge a Xavier Dupré i Raventós (1956-2006). Arqueòleg territorial i director del Taller Escola d’Arqueologia, Dupré va ser l’impulsor de les excavacions de la capçalera del circ de Tàrraco i en va publicar diversos treballs fonamentals.

La trobada l’organitza la Fundació Privada Mútua Catalana i l’ICAC en porta la Secretaria científica. La primera edició, el 2012,  va ser un homenatge a l’epigrafista Géza Alföldy i la segona, el 2014, es va centrar en la figura d’August. Aquest any és el primer que es tracta un tema monogràfic, el circ, que afecta Tàrraco de la mateixa manera que tot el món romà.

COMPARTEIX: