Ahir el conseller l’Ajuntament de Tarragona Francesc Roca va anunciar que l’edifici del Banc d’Espanya de Tarragona serà un centre de difusió del coneixement. En la roda de premsa el van acompanyar els directors de l’ICAC, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), tres institucions que actuaran com a assessores del projecte.
“Per primera vegada es presenta una aliança virtuosa entre els tres instituts de recerca de la Generalitat a Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona”, destaca Joan Gómez Pallarès, director de l’ICAC.
Ell mateix defensa la infraestructura com a “fàbrica del coneixement”, és a dir, com a espai on ajudar els visitants a construir la seva pròpia experiència i aprenentatge del territori a partir dels continguts que generen els tres centres. Tres centres que per separat ja fan transferència, socialització i dinamització i que ara s’ajunten amb el govern de la ciutat per recuperar un edifici que es vol emblemàtic per Tarragona.
“Reunir les nostres experiències i fer ciència amb la gent i per a la gent”, recalca Gómez Pallarès com a objectiu principal. Per això la voluntat no és fer un museu, sinó un espai que permeti generar coneixements i experiències als visitants, partint de l’aprendre fent i divertint-se (learning by doing) i de l’aprenentatge al llarg de la vida (long-life learning).
L’altre concepte clau és el de patrimoni, entès no com un bé immoble que es conserva i s’estudia sinó entenent-lo, com explica Gómez Pallarès, com “allò que conforma el que som i del qual ens servim per ajudar a transformar el territori”. Justament el fil d’unió entre l’ICAC, l’IPHES i l’ICIQ, dedicats a àmbits de recerca diferents, és el mateix territori, que és l’espai on han confluït els respectius objectes d’estudi.
Més informació (web de l’Ajuntament de Tarragona)