L’ICAC col·labora en el programa d’activitats d’aquesta commemoració
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va presentar a finals de novembre el programa d’actes que el Departament de Cultura organitza, conjuntament amb diverses institucions, en homenatge a mossèn Joan Serra i Vilaró en el 50è aniversari de la seva mort.
El pas de Serra i Vilaró per Cardona, Solsona i Tarragona va deixar una empremta encara avui vigent, tant en els estudis històrics i en la recerca arqueològica com en la divulgació i preservació del patrimoni. Ara, diverses institucions catalanes de Solsona, Cardona i Tarragona, ciutats on el mossèn va establir forts lligams, volen posar en relleu el llegat d’un pioner del patrimoni a Catalunya, amb un seguit d’actes commemoratius que es desenvoluparan entre el novembre de 2019 i la primavera de 2020.
Mitjançant aquesta commemoració, es vol donar a conèixer la figura de Serra i Vilaró, eclesiàstic, historiador i considerat un dels personatges més importants de l’arqueologia catalana d’inicis del segle XX.
La consellera Vilallonga va destacar que Serra i Vilaró “és un personatge que mereix un homenatge perquè, amb el pas del temps, no ha tingut el reconeixement merescut”. En aquest sentit, ha subratllat que “amb aquesta commemoració, Serra i Vilaró torna de l’armari de la memòria”.
Vilallonga també va explicar que el programa d’activitats s’emmarca “en un triangle format per tres ciutats: Cardona, lloc de naixement de l’historiador; Solsona, ciutat en la qual va dirigir l’arxiu i el museu diocesà, i finalment Tarragona, on va morir”. Precisament va ser en aquesta darrera ciutat on Serra i Vilaró va realitzar les excavacions a la Necròpolis Paleocristiana, sobre les quals la consellera de Cultura va afirmar: “Poques persones poden ser enterrades a la necròpolis que elles mateixes han desenterrat; és el cas de Serra i Vilaró”.
El programa d’activitats inclou exposicions, conferències, rutes culturals i taules rodones, entre altres activitats. La primera mostra s’inaugurarà el 19 de desembre sota el títol Joan Serra i Vilaró. 1879-1969. 50 anys del llegat d’un pioner a la Biblioteca Pública de Tarragona. Aquesta exposició serà itinerant i arribarà al febrer al Museu i Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, al març al Palau Antic dels Barons de Pinós a Bagà i a Cardona a l’abril.
S’ha organitzat també un cicle de conferències, que tindran lloc a Tarragona, Solsona i Cardona, a càrrec d’especialistes en la figura de Serra i Vilaró, així com en història i en arqueologia. L’ICAC acollirà la primera d’aquestes conferències, prevista per a finals de gener de 2020, sobre els tallers de terra sigillata d’Abella.
Programa d’actes
Es faran també altres tipus d’activitats, com una visita teatralitzada a la necròpolis neolítica del Llor (a Castellar de la Ribera, Solsonès), o la presentació de les actes del IV Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tàrraco Biennal/VII reunió d’Arqueologia Cristiana Hispànica “El cristianisme a l’antiguitat tardana. Noves perspectives”, que va tenir lloc a Tarragona el passat 27 de novembre, amb la participació de l’editor científic de la publicació, l’investigador de l’ICAC Jordi López.
A la presentació del programa d’activitats, a banda de la consellera Vilallonga, hi van participar el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, i la directora tècnica del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Lídia Fàbregas.
Tarragona Ràdio, «Tarragona divulgarà la figura de Mossèn Joan Serra i Vilaró en els 50 anys de la seva mort».
MNAT, «Commemoració del 50è aniversari de la mort de Mn. Joan Serra Vilaró».
Nació Tarragona, «Cardona acollirà una exposició per la commemoració dels 50 anys de la mort de Joan Serra i Vilaró».